BETA

Đilas traži od Vučića izbore u Beogradu ove godine, građani neće vlast SNS

Đilas traži od Vučića izbore u Beogradu ove godine, građani neće vlast SNS


Politika
| Izvor: Beta
| 09.08.2023

|
access_time
18:00

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas je danas pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da vanredni izbori u Beogradu budu ove godine.

“Pozivam Vučića da ne pogazi u potpunosti reč koju je dao (Đilasu 2022.), obećanje koje je dao  Beograđanima i da pokrene proces koji vodi izborima u Beogradu do kraja godine”, kazao je on.

Pozvao je Vučića i da traži od (gradonačelnika Beograda) Aleksandra Šapića da podnese ostavku, ukoliko ga ovaj uopste sluša i da se krene u proces održavanja beogradskih izbora”.

“Ne samo zato što je (izbore) obećao, ne samo zato što vlast u Beogradu nema legitimitet zbog broja glasova koji su dobili na izborima, već i zbog činjenice da je danas broj onih koji podržavaju SNS vlast drastično manji nego pre godinu dana”, kazao je Đilas.

Đilas je u saopštenju ukazao da “16 meseci SSP,  sa svojim partnerom, Pokretom slobodnih građana traži izbore u Beogradu” i da “Beograd hoće promene”.

“Beograđani neće više ni Šapića, ni Vučića… i to zna i Vučić i zato i ne raspisuje izbore u strahu od izbornog poraza koji je neminovan”, kazao je on.

Đilas je podsetio da je Vučić, pet dana posle razgovora s njim u aprilu 2022. “obećao, ne opoziciji, već građanima Beograda ponavljanje izbora”.

Podsetio je da je Vučić tada javno rekao da je pitanje legitimiteta najvažnije u politici i da vlast koja je u Beogradu dobila manje glasova od opozicije, nema legitimitet.

Lider SSP je ukazao i da Vučić “danas tvrdi suprotno” i “iznenada zaboravlja da je Srpska napredna stranka (SNS) manipulacijama sa odbornicima POKS-a i Zavetnika poništila volju birača koji su 70.000 glasova više dali opoziciji”, naveo je on.

Po rečima Đilasa, birači su time jasno rekli da ne žele da Beogradom vlada SNS.

Teme