BETA

Đukić Dejanović: Za smanjenje nasilja u školama rad sa prosvetnim radnicima, roditeljima i učenicima

Đukić Dejanović: Za smanjenje nasilja u školama rad sa prosvetnim radnicima, roditeljima i učenicima


Politika
| 25.07.2023

|
access_time
21:10

Nova ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da će naredna školska godina početi sa sećanjem na tragediju u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, ali i uz obavezu da se tako nešto “nikad ne ponovi”.

Đukić Dejanović je novinarima u skupštini Srbije, nakon izbora na tu funkciju, rekla da će se za ostvarenje tog cilja raditi i sa prosvetnim radnicima, roditeljima i sa učenicima, kao i da će pomoć deci podrazumevati najdirektniji kontakt pedagoga i psihologa škole sa roditeljima dece koja su identifikovana da im je svaka vrsta pomoći potrebnija nego drugima.

“Kada su u pitanju prosvetni radnici, mora im se vratiti ugled i status, a sigurnost da ih država podržava mora biti na višem nivou”, rekla je Đukić Dejanović i dodala da se glas dece, učenika takođe “mora čuti” i usmeriti na sve što je vezano pre svega na borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Istakla je da će se obrazovanje i vaspitanje dece “razvijati kroz nastavni i nenastavni protgram”, kao i da će se kroz insitutucije sistema raditi na stvaranju jedinstvenih stavova roditelja i nastavnika.

Đukić Dejanović je kazala da je suzbijanje nasilja u školama jedan od osnovnih zadataka, kao i da ono podrazumeva “pre svega prevenciju nasilja u školama”.

Teme