BETA

Dveri: Insistiraćemo na detaljnom utvrđivanju činjenica o majskim tragedijama

Dveri: Insistiraćemo na detaljnom utvrđivanju činjenica o majskim tragedijama


Politika
| 19.07.2023

|
access_time
15:40

Srpski pokret Dveri saopštio je danas da će insistirati na detaljnom utvrđivanju činjenica o majskim tragedijama.

“Iako je veoma očigledna saradnja između SNS i prozapadne opozicije, o čemu najbolje svedoči izbor Marinike Tepić za predsednika Anketnog odbora za utvrđivanje istine o majskim tragedijama, najbitnija stvar u ovom trenutku jeste detaljno utvrđivanje svih činjenica koje su do tragedije dovele, kao i propusta u radu više državnih institucija”, navodi se u saopštenju.

Dveri će od Anketnog odbora zahtevati detaljnu rekonstrukciju oba masovna zločina, zatim utvrđivanje identiteta obojice ubica prilikom hapšenja i da li su imali pomagače u zločinu i bekstvu, kao i detaljnu rekonstrukciju psihološkog profila ubica: s kim su se družili, šta su pratili i objavljivali na društvenim mrežama.

Iz Dveri smatraju da je, u okviru rada Anketnog odbora, neophodno i saslušati bivšeg direktora i sekretara, psihologa i pedagoga, starog i novog razrednog starešine iz OŠ “Vladislav Ribnikar” u vezi sa prvim ubicom, vrh policije i tužilaštva o ranijim istragama protiv drugog ubice, predsednika REM Oliveru Zekić, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić, ministra policije Bratislava Gašića, direktora BIA-e Aleksandra Vulina i šefa beogradske policije Veselina Milića.

Dveri: Insistiraćemo na detaljnom utvrđivanju činjenica o majskim tragedijama

Predstavnici Dveri u Anketnom odboru će insistirati da se dostave izveštaji nadležnih tužilaca i policije, obdukcioni nalazi, izveštaji sa rekonstrukcije ubistava, izveštaj o istrazi u vezi sa porodicama ubica, izveštaj prosvetne inspekcije i Centra za socijalni rad, kao i izveštaj o forenzičkim radnjama u vezi sa telefonima i računarima obojice ubica.

“Zahtevaćemo i spisak svih projekata u OŠ ‘Vladislav Ribnikar’ koji su realizovani preko nevladinih organizacija i drugih eksternih organizatora”, piše u saopštenju.

Dveri će zahtevati da se utvrdi odgovornost za pojačano nasilje u društvu koje je i dovelo do ovih nezapamćenih tragedija, a to se pre svega odnosi na predsednika Srbije i Vlade Srbije, Savet REM-a i televizije sa nacionalnom frekvencijom i policiju.

Insistiraće i da se razgovara o tri preporuke koje je Vladi Srbije uputila Poslanička grupa Srpski pokret Dveri – Patriotski blok.

“Jedna je Preporuka o prevenciji nasilja u društvu iz novembra 2022. godine, dok su druge dve iz maja 2023. i to su Preporuka o hitnim merama u prosvetnom sistemu i Preporuka za zabranu rijalitija i svih medijskih sadržaja koji sadrže nasilje”, saopštile su Dveri.

Teme