BETA

Eskobar: Kosovo da promeni pristup uzmi ili ostavi

Eskobar: Kosovo da promeni pristup uzmi ili ostavi


Politika
| 21.09.2023

|
access_time
09:00

Foto: Beta/Printscreen/YouTube

Vreme je za novi pristup partnera unutar dijaloga Srbije i Kosova, poručio je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar, uz ocenu da nakon još jednog kraha u razgovorima Beograda i Prištine, pristup treba da menja strana koja deluje po principu – uzmi ili ostavi.

“Konkretno mislim na Vladu Kosova. Jasno im je šta su njihove obaveze. I mislim da je izjava (Žozepa) Borela bila veoma jasna. Srbiju nastavljamo da ohrabrujemo da bude konstruktivna i strpljiva. Od nje nastavljamo da tražimo da ne čini ništa što doprinosi destabilizaciji Kosova. Moramo da nastavimo da radimo na dijalogu. Nema alternative za region osim evropskih integracija”, rekao je Eskobar u intervjuu Glasu Amerike.

Američki diplomata u Njujorku boravi povodom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija gde je imao i gde planira susrete sa liderima država Zapadnog Balkana.

On je dodao da ne prihvata kritike na račun angažmana posrednika u razgovorima, diplomate Miroslava Lajčaka.

“Lajčak uživa puno poverenje Evropske unije i SAD”, rekao je Eskobar i dodao da je potreban pragmatičniji pristup Vlade Kosova.

Eskobar je rekao da su ga uznemirile informacije da se Lajčak našao na meti napada na kosovskim društvenim mrežama.

“Ne kažem da dolaze iz redova Vlade Kosova, ali potrebno je jasno istaći da su neprihvatljivi napadi lične prirode na specijalnog izaslanika”, precizirao je Eskobar.

Eskobar je rekao da zbog gustog rasporeda još nije razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine UN.

“Nadam se da ćemo se videti tokom nedelje”, dodao je.

Teme