BETA

EU: Zabrinjavajuća odluka vlasti Severne Mitrovice koja može uticati na bezbednost na Kosovu

EU: Zabrinjavajuća odluka vlasti Severne Mitrovice koja može uticati na bezbednost na Kosovu

 Evropska unija (EU) je zabrinuta da bi odluka lokalnih vlasti u Severnoj Mitrovici da se oslobodi njihov objekat u kojem se nalaze institucije Srbije mogla da utiče na bezbednosnu situaciju na Kosovu.

“Zabrinuti smo zbog implikacija odlukakoje je donela administracija Opštine Severna Mitrovica o korišćenju javnih i opštinskih prostora i zgrada, kojima se, između ostalog, traži od subjekata kojima upravlja Srbija da napuste svoje prostorije, ako ne dostave traženu dokumentaciju u kratkom roku”, izjavio je danas portparol EU Peter Stano u pisanom odgovoru medijima.

On je dodao da je ta odluka “u suprotnosti sa tekućim naporima da se deeskaliraju tenzije između Kosova i Srbije” i ponovio pozivna “na blisku koordinaciju i saradnju u vezi sa svim odlukama koje utiču na krhku bezbednosnu situaciju”.

“Pitanje struktura koje vodi Srbija mora se rešiti u okviru dijaloga koji vodi EU i u kontekstu uspostavljanja Zajednice opština sa srpskom većinom”, rekao je Stano.

Novo opštinsko rukovodstvo u Severnoj Mitrovici, jednoj od četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, je 22. avgusta zatražilo da institucije Srbije “oslobode” jedan njihov objekat u naselju Bošnjačka mahala.

Inspekcija je obrazložila da im nije dostavljena dokumentacija na osnovu koje institucije Srbije koriste taj objekat, te se dodaje da su institucije Srbije prethodno bile obaveštene da moraju da pripreme i predoče dokumenta ili ugovor o korišćenju ovog objekta.

Stano je pozvao da se što pre organizuju inkluzivni lokalni izbori na kojima će bezuslovno učestvovati i Srbi. EU smatra da aprilski lokalni izbori, iako su održani u skladu sa pravnim okvirom Kosova, nisu ponudili dugoročnu političku rešenje zbog veoma niske izlaznosti, dodao je portparol Unije.