BETA

Fajnenšel tajms: BiH treba da se reši Dodika pre ulaska u EU

Fajnenšel tajms: BiH treba da se reši Dodika pre ulaska u EU


Politika
| 27.09.2023

|
access_time
12:10

Bosna bi trebalo da se reši separatističkog srpskog lidera Milorada Dodika pre nego što se pridruži Evropskoj uniji, piše danas Fajnenšel tajms (FT) prenoseći izjavu visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita da ne može da zamisli Dodika i njegovo okruženje kako odlučuju o evropskim poslovima.

“Ne mislim samo na njegovo blisko političko prijateljstvo sa (predsednikom Rusije) Vladimirom Putinom, već i na (njegovo) neuračunljivo ponašanje”, rekao je Šmit.

Dok se Balkan priprema za pristupanje EU, Bosna je jedna od dve zemlje koje tek treba da reše čak i osnovna pitanja državnosti. Druga je Kosovo, piše FT.

BiH je zadesio najteži od jugoslovenskih ratova 1990-ih a zemljom se od tada upravlja po međunarodnom mirovnom sporazumu. I dalje je opterećena kriminalom, korupcijom, siromaštvom i emigracijom, navodi list.

Danas je Dodik došao do toga da dovodi u pitanje saveznu državu i traži otcepljenje Republike Srpske, jedne od dve ustavne jedinice BiH , uz podršku svog bliskog saveznika Putina, dodaje se u tekstu.

“Jasno je da je u Bosni posebna situacija. Mi nismo kao bilo koja druga zemlja kandidat, da samo dobijamo upitnik za pregovore od Evropske komisije”, rekao je Šmit.

Šmit je ocenio da je rok za proširenje do 2030. godine, koji cirkuliše u Briselu, “veoma optimističan” ali i naglasio da se protivi snižavanju kriterijuma za članstvo.

“Nisam za snižavanje standarda… Kriterijume za pristupanje ne treba dirati… Puno je posla koji treba da se uradi, i nećete stići nigde na Balkanu bez čvrstog stava”, rekao je.

FT prenosi i reči drugog visokog evropskog diplomate da bi možda bilo lakše rešavati probleme regiona unutar EU koja bi takođe održala izglede za članstvo Ukrajine kredibilnim.

“Uprkos njihovim problemima, Balkan je daleko lakši od Ukrajine… Brisel prvo mora da prizna i apsorbuje Balkan. Na taj način bi dobili i malo vremena da vide da li je Ukrajina izvodljiva”, rekao je neimenovani evropski diplomata za FT.

Teme