BETA

Firma iz Kenije zadužena za Fejsbuk kaže da su njeno osoblje istraumirale objave koje uređuju

Firma iz Kenije zadužena za Fejsbuk kaže da su njeno osoblje istraumirale objave koje uređuju


Tehnologija
| Izvor: Beta
| 16.08.2023

|
access_time
21:50

Jedna filma iz Kenije, koja moderira objave korisnika Fejsbuka sa područja istočne Afrike, saopštila je da se kaje što je prihvatila taj posao za kompaniju Meta.

Razlog su tužbe bivših zaposlenih istraumiranih zbog ekstremno nasilne prirode objava kojima su bili izloženi dok su ih uređivali, piše danas Bi-Bi-Si (BBC).

Istraumirani moderatori su se, kako kažu, suočavali sa snimcima odsecanja glava, samoubistava i drugog ekstremnog materijala. Samin centar za moderisanje u kojem su radili postoji od 2019. godine.

Bivši zaposleni u kompaniji Sama – firmi sa sedištem u Keniji, rekli su da su bili traumatizovani ekstremnim sadržajem objava korisnika, koje su morali da moderiraju, pa su pokrenuli sporove i protiv Same i protiv Mete pred tamošnjim sudovima.

Izvršna direktorka Same Vendi Gonzales rekla je da ta firma više neće preuzimati posao koji uključuje moderisanje sadržaja da ne bi bio štetan.

Bivši moderator Danijel Motaung je nedavno rekao za Bi-Bi-Si da je prvi ekstremni video sa kojim je imao dodira na poslu bio “prenos nečijeg obezglavljivanja”.

Motaung je tužio i Samu i Metu kao vlasnika društvene mreže Fejsbuk.

Meta kaže da od svih kompanija sa kojima radi, zahteva pružanje podrške 24 sata dnevno, a Sama tvrdi da su njeni sertifikovani “velnes savetnici” uvek bili na raspolaganju moderatorima.

Vendi Gonzales je rekla za Bi-Bi-Si da je posao moderiranja za Metu – koji nikada nije činio više od četiri odsto ukupnog poslovanja firme – bio ugovor kakav Sama više neće prihvatati, i da će ovaj sa Metom biti okončan u januaru.

Gonzales kaže da su “lekcije naučene” i da firma sada ima politiku da ne preuzima posao koji uključuje moderisanje štetnih sadržaja.

Kompanija je takođe saopštila neće raditi poslove u vezi sa veštačkom inteligencijom (AI) “koji podržavaju oružje za masovno uništenje ili policijski nadzor”.

Gonzales je odbila da odgovori da li veruje u tvrdnje zaposlenih koji su tužili Samu, da im je naudilo gledanje eksplicitnih materijala u objavama korisnika Fejsbuka.

Upitana da li smatra da moderatorski rad uopšte može biti štetan, rekla je da je to “nova oblast kojoj su apsolutno potrebna proučavanja i resursi”.

Teme