BETA

Fosil pronađen u Kini otkriva kako su ptice pokretale evoluciju biljaka

Fosil pronađen u Kini otkriva kako su ptice pokretale evoluciju biljaka


Tehnologija
| 04.08.2023

|
access_time
13:55

Tim kineskih paleontologa napravio je značajno otkriće identifikujući ostatke biljne hrane u sadržaju želuca 120 miliona godina stare fosilizovane ptice pronađene u severoistočnoj Kini.

Nalazi, nedavno objavljeni u časopisu Nejčer komjunikejšens (Nature Communications), pružaju direktne dokaze da je najranija ptica na našoj planeti po imenu Jeholornis jela lišće biljaka koje cvetaju i nose seme u plodovima.

Veruje se, piše Sinhua, da ptice igraju ključnu ulogu u poreklu angiosperme, najveće i najraznovrsnije grupe biljaka koja predstavlja približno 80 procenata svih poznatih živih zelenih biljaka u savremenom kopnenom ekosistemu Zemlje.

Žive ptice i te biljke koje nose seme pokazuju snažne interakcije tokom oprašivanja i širenja semena, ali su retki podaci o njihovoj ishrani iz najranije faze njihove evolucije.

Istraživači sa Instituta za paleontologiju i paleoantropologiju kičmenjaka (IVPP) pri Kineskoj akademiji nauka po prvi put su ekstrahovali fosilizovane čestice, uglavnom silicijum dioksid, iz digestivnog trakta u skoro kompletnom skeletu ptice.

Prema studiji, pododrasli primerak drevne ptice iskopan je u blizini grada Čaojang u zapadnoj provinciji Liaoning na severoistoku Kine.

Istraživači navode da čestice u vidu blokova najverovatnije potiču od listova magnolije.

“Nalazi su takođe otkrili kako su ptice počele da lete na grane drveća kako bi istražile novu ekološku nišu”, rekao je Vu Jan, prvi autor rada i istraživač iz IVPP-a.

Donja vilica Jeholornisa dodatno je podržala oblik koji se deli sa drugim pticama koje se hrane biljkama, uključujući postojeću pticu biljoždera, hoatzin, navodi se u studiji.

“Naše otkriće proširuje znanje o ranim ekološkim vezama među pticama i angiospermima od konzumiranja voća ili semena i mogućeg širenja do korišćenja najzastupljenijih i najčešćih delova biljaka kao što je lišće u ishrani”, rekao je Vu.

Teme