BETA

Gajić: Srbija ove godine mora da plati 1,2 milijarde evra samo za kamate

Gajić: Srbija ove godine mora da plati 1,2 milijarde evra samo za kamate


Politika
| 20.07.2023

|
access_time
17:45

Poslanik Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je danas da Srbija ove godine mora da plati 1,2 milijarde evra samo za kamate i 7,8 milijardi evra za pokrivanje budžetskog deficita, što znači da je situacija “krajnje ozbiljna i sve gora”.

Kako je saopšteno iz Narodne stranke, Gajić je na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o dodatnom zaduživanju države i građana za 1,3 milijarde evra rekao da je “izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da država na računu ima pet milijardi evra namenjena lakovernim građanima koji bi mogli da pomisle da su finansije Srbije u fenomenalnom stanju i da nema nikakvih problema”.

On je kazao da su “budžetom jasno propisane nevesele obaveze koje država mora da ispuni ove godine” i dodao da Srbija ove godine mora da plati više od devet milijardi evra da ne bi zapala u bankrot.

“Spoljni dug raste, a on se ne vraća iz bruto društvenog proizvoda, novostvorene vrednosti i viška. Spoljnotrgovinski deficit je ogroman i iznosi oko sedam milijardi evra i stalno se reprogramira i vraća iz novih kredita. Situacija je pogoršana, jer su kamate povećane”, naveo je Gajić.

Gajić je rekao da je u toj situaciji spas morao da se traži preko Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pre svega zbog spasavanja javnih finansija, ali i spasavanja energetskog sektora.

“Saradnjom sa MMF-om nijedna država ne može da se hvali. U Evropi su to, pored Srbije, još jedino Severna Makedonija i Moldavija. Saradnja sa MMF-om je obično ono što preostaje državama koje su u očajnom ekonomskom i finansijskom stanju”, naveo je Gajić.

Prema njegovim rečima, “to je pravo poređenje, a ne tvrdnja vlasti da je Nemačka više zadužena od Srbije”.

“Mogao je ministar finansija Siniša Mali da navede i Ameriku, ona je još zaduženija. Ne znam koliko su zaduženi Japan i Francuska, ali to su ekonomije koje imaju toliko snagu da mi i naši građani objektivno to ne možemo ni da sagledamo”, rekao je Gajić.

Gajić je naveo da vlast ima “alergiju na kritiku” i da uvredljivo govori o poslanicima koji iznose kritiku.

“Vama kao partiji na vlasti odgovara ako vas neko možda neosnovano kritikuje, ne morate da se ljutite zbog toga”, rekao je Gajić.

Gajić je istakao da je “legitimno brinuti se zato što Srbija srlja u dužničko ropstvo”.

“Ako pokušavate da obezbedite suverenost i nezavisnost Srbije, to je nemoguće ostvariti ako je država u dužničkom ropstvu”, zaključio je Gajić.

Teme