BETA

Gasovod između Finske i Estnije zatvoren zbog sumnje na curenje

Gasovod između Finske i Estnije zatvoren zbog sumnje na curenje


Ekonomija
| 08.10.2023

|
access_time
14:15

Foto: Beta/Screenshot/YouTube

Finska državna kompanija koja upravlja gasnom mrežom saopštila je danas da se zatvara gasovod koji dolazi iz Estonije zbog sumnje u curenje, čime se prekida poslednji gasovod koji je radio u Finskoj posle obustave ruskog uvoza.

Državna firma Gasgrid saopštila je danas da je konstatovala “neuobičajeni pad pritiska” u gasovodu negde oko 2.00 jutros i izrazila “sumnju u curenje”.

Kako je navedeno, istraga će se sprovesti zajedno sa estonskim pandanom, firmom Elering.

Gasgrid navodi da je finski gasni sistem stabilan, pošto je snabdevanje gasom obezbeđeno preko plovećeg terminala za prirodni tečni gas Inkoo, na jugu zemlje.

Gasovod Baltikonektor (Balticconnector) koji je zatvoren danas, pušten je u rad 2019. i jedini je kanal uvoza gasa ka Finskoj (izuzev tečnog prirodnog gasa) od kada je prekinut ruski uvoz u maju 2022. godine.

Rusija je prestala da snabdeva Finsku prirodnim gasom kada je Helsinki odbio da plaća Moskvi u rubljama.

Posle početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara 2022. godine, Moskva je tražila od klijenata “neprijateljskih zemalja” gde su uključene zemlje članice EU, da plaćaju gas u rubljama, što je način da se izbegnu zapadne finansijske sankcije protiv njene centralne banke.

Prirodni gas predstavlja oko pet odsto potrošnje energije Finske.

Teme