BETA

Gran pri ’Vesnik mira’ pripao karikaturisti iz Kragujevca Mileti Mići Miloradoviću

Gran pri ’Vesnik mira’ pripao karikaturisti iz Kragujevca Mileti Mići Miloradoviću


Kultura
| Izvor: Beta
| 26.08.2023

|
access_time
13:55

Žiri 22. Međunarodnog salona antiratne karikature “Kragujevac 2023” dodelio je Gran pri “Vesnik mira” poznatom karikaturisti iz Kragujevca Mileti Mići Miloradoviću.

Miloradoviću je pripala i nagrada od 1500 evra koje daruje Međunarodna asocijacija gradova “Vesnik mira”.

Kako je danas saopšteno novinarima u Kragujevcu, dobinik Zlatne plakete i prve nagrade Salona je autor iz Rumunije Mihai Boboc, Srebrne plakete i druge nagrade je Valerij Tarasenko iz Rusije, dok je Bronzanom plaketom nagrađen karikaturista Mladen Đurović iz Srbije.

Nagrađeno je još šest karikaturista priznanjima i novčanim nagradama koje su obezbedili gradovi pobratimi Kragujevca – Bidgošć i Bielsko Biala iz Poljske, Ingolštat iz Nemačke, Karara iz Italije, Siren iz Francuske i Pitešti iz Rumunije.

Ova priznanja su poneli ukrajinski karikaturista Vladimir Kazanevski, Jovo Škomac i Nedeljko Ubović iz Srbije, Liviu Stanila ( Rumunija), Fan Linato (Kina) i Peshov Roman (Rusija).

Na 22. Međunarodnom salonu antiratne karikature prispelo je 1.008 radova 427 autora iz 47 država sa svih kontinenata.

Ovogodišnji žiri bio je u sastavu: predsednik Ištvan Kelemen, grafičar i karikaturista iz Mađarske, i članovi nagrađivani karukaturisti Jugoslav Vlahović, Nikola Konstandinović i Špiro Radulović i član saveta Salona Miodrag Stojilović.

Kako je saopšteno, karikaturisti na radovima priloženim Salonu svedoče tamnu stranu današnjeg sveta, ali ne pristaju na nju, već joj “sude oštricom svog pera i neusahle imaginacije”.

Ocenjeno je i da ratni sukob Rusije i Ukrajine traži još snažniji antratni glas u svim delovima sveta radi obuzdavanja i zaustavljanja krvoprolića i stradanja.

Tradicionalno, nagrade Salona biće uručene na izložbi koja će biti otvorena 20. oktobra na manifestaciji “Bdenje” u Muzeju “21. oktobar” u Kragujevcu, veče uoči održavanja “Velikog školskog časa” posvećenog sećanju na nevine civile koje su nemački fašisti streljali 21. oktobra 1941. godine u Šumaricama.

Teme