BETA

Hrvatska uništila pošiljku šljiva iz Srbije zbog prisustva pesticida, hlorpirifos

Hrvatska uništila pošiljku šljiva iz Srbije zbog prisustva pesticida, hlorpirifos


Ekonomija
| 01.09.2023

|
access_time
13:25

Hrvatski carinici juče su sprečili uvoz šljiva iz Srbije, a pošiljku uništili zbog prisustva pesticida hlorpirifosa, preneo je Danas.

Na portalu evropskog sistema brzog upozoravanja na prehrambenu opasnost (RASFF) objavljeno je obaveštenje o isporuci šljiva u kategoriji “potencijalno rizično”.

U spornoj isporuci šljiva zabeleženo je prisustvo tog pesticida u koncentraciji od 0,025 miligrama po kilogramu šljiva, dok je maksimalno dozvoljena koncentracija 0,01 miligram po kilogramu.

Ovo je druga isporuka voća iz Srbije u Hrvatsku za pola meseca koja je vraćena zbog prisustva tog pesticida.

Hrvatska carina je 14. avgusta zabranila uvoz breskvi iz Srbije zbog prisustva te susptance, čije je korišćenje u EU zabranjeno.

Asistentkinja Katedre za primenjenu hemiju, Hemijskog fakulteta u Beogradu Slađana Savić izjavila je, povodom zabrane uvoza breskvi, da ta supstanca, osim što ima otrovno dejstvo, zadržava se u organizmu i veoma se teško razgrađuje, pa je efekat produžen.

“Iz Evropske agencije tvrde da su simptomi unosa prekoračenog nivoa hlorpirifosa mučnina, vrtoglavica i konfuzija. Ukoliko su radnici na plantažama izloženi izlivanju, moguća je respiratorna paraliza i smrt”, rekla je Savić.

Dodala je da je nepovoljno da se trudnice izlažu hlorpirifosu, jer studije pokazuju da to može negativno uticati na nervni sistem ploda.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je povodom vraćanja pošiljke bresaka, tretiranim hlorpirifosom, objasnilo da je donelo odluku o davanju dozvole za ograničenu i kontrolisanu primenu sredstava za zaštitu bilja na bazi hlorpirifosa isključivo za tretiranje šećerne repe i svako neovlašćeno korišćenje te vrste preparata za druge kulture je zabranjeno zakonom i strogo kažnjivo.

Na RASFF juče je Nemačka prijavila šljive iz Poljske, takođe sa prisustvom hlorpirifosa i to u dvostruko većim količinama nego u šljivama iz Srbije, od 0,045 miligrama po kilogramu.

To obaveštenje je označeno kao “potencijalno ozbiljno”.

Teme