BETA

Indija uspešno spustila letelicu na Mesec

Indija uspešno spustila letelicu na Mesec


Tehnologija
| Izvor: Beta-AP
| 23.08.2023

|
access_time
15:30

Indijska svemirska letelica “Čandrajan-3” uspešno se spustila na Mesečev južni pol, čime je Indija postala prva u svetu koja je to postigla.

Istraživanje južnog pola Meseca važno je jer naučnici smatraju da tamo ima tragova zamrznute vode i vrednih minerala.

“Lender” sa vozilom – “roverom” spustio se na površinu Meseca u 6:04 časova po lokalnom vremenu, izazvavši ovacije i aplauze naučnika koji misiju prate u južnom indijskom gradu Bengaloru.

Indijska organizacije za svemirska istraživanja je objavila da je “indijsko istraživanje svemira dostiglo izuzetnu prekretnicu misijom Čandrajan” što je “značajan korak napred za indijsku nauku, inženjerstvo, tehnologiju i industriju”, navodi se u saopštenju.

“Čandrajan” što je na sanskirtu “Mesečevo vozilo”, lansiran je 14. jula iz svemirskog centra Satiš Davan u Sriharikoti u južnoj indijskoj državi Andra Pradeš.

Njegovim sletanjem je Indija postala tek četvrta zemlja koja je uopšte pokušala taj poduhvat. Pre nje su to učinile SAD, Kina i bivši Sovjetski Savez, ali nikom nije uspelo da dosegne njegov južni pol, a u u subotu se na Mesecu slupala letelica Rusije koja je to pokušala.

I prethodni pokušaj Indije da spusti robotsku svemirsku letelicu blizu malo istraženog južnog pola Meseca završio se neuspehom 2019. godine jer je letelica u orbiti Meseca izgubila kontakt sa “lenderom”.

Teme