BETA

Jakšić: Stvaranje velike Albanije bi izazvalo tektonske poremećaje na Balkanu, uključujući i rat

Jakšić: Stvaranje velike Albanije bi izazvalo tektonske poremećaje na Balkanu, uključujući i rat

Politički komentator Boško Jakšić izjavio je danas da bi stvaranje velike Albanije izazvalo tektonske poremećaje na Balkanu, uključujući i oružane sukobe. 

Jakšić je agenciji Beta kazao da neće doći do formiranja velike Albanije jer bi to podrazumevalo i stvaranje velike Srbije. 

“Aljbin Kurti je jedan od lučonoša ideje o velikoj Albaniji. Međutim, Sjedinjene Američke Države (SAD) neće dozvoliti realizaciju koncepta velike Albanije, a pogotovo ne velike Srbije. Ukoliko bi došlo do rekonfiguracije regiona, postojanje velike Albanije bi podrazumevalo i postojanje velike Srbije”, ocenio je Jakšić. 

Prema njegovim rečima, za zapad bi velika Srbija bila veća opasnost od velike Albanije. 

“Ukoliko bi Albanci proglasili veliku Albaniju, to bi izazvalo tektonske poremećaje na Balkanu, uključujući i oružane sukobe. Srbija, Severna Makedonija, Crna Gora i Grčka morale bi da reaguju na ostvarivanje takvog plana s realnim izgledom izbijanja oružanih sukoba”, naglasio je Jakšić. 

Komentarišući aktivnosti i pozive kosovskog premijera Aljbina Kurtija na stvaranju velike Albanije, Jakšić je kazao da Kurti “iskreno” želi veliku Albaniju, ali da te želje “nisu ostvarljive”. 

“Promovisanje velike Albanije Kurti koristi za unutrašnjo-političke svrhe, pre svega za jačanje sopstvenog rejtinga. Njegova ambicija je da Kosovo bude Pijemont nove albanske države, ali to je isto kao kada je Aleksandar Vulin govorio o stvaranju ‘srpskog sveta’. Igranje s nacionalizmom je uvek opasno, ali je nerealno. Niti će se stvarati ‘srpski svet’ niti velika Albanija”, zaključio je Jakšić. 

Kosovski premijer Aljbin Kurti je 11. avgusta boravio u Tetovu i Skoplju gde je dočekan s albanskom ikonografijom, zastavama i drugim albanskim nacionalnim simbolima. 

Kurti je učestvovao na inauguraciji ulice koja je dobila ime po Ademu Demaćiju, jednom od ideologa velike Albanije. 

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski zatražio je sankcionisanje čelnika opština Čair i Tetovo zbog, kako je rekao, “nacionalističkih provokacija koje sugerišu šovinističke ideje velikih država tokom posete premijera Kosova Tetovu i predgrađu Skoplja”.