BETA

Janjić: Na jesen će protesti protiv nasilja biti pod mantrom ‘Stop mafiji’

Janjić: Na jesen će protesti protiv nasilja biti pod mantrom ‘Stop mafiji’


Politika
| Izvor: Beta
| 04.08.2023

|
access_time
17:45

Osnivač Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je danas da je leto važno za širenje “Protesta protiv nasilja” po čitavoj Srbiji i za međunarodnu promociju njihovih ciljeva i zahteva, a da očekuje da će na jesen protesti “Srbija protiv nasilja” biti pod parolom “Stop mafiji”.

Janjić je za beogradski Medija centar rekao da očekuje da će takav protest biti masovniji i po političkoj poruci biti ujedinjen “jedino u stavu protiv vlasti i mantri ‘Odlazi’, upućenoj vladajućem režimu”, i da će tada nastati “i odlučujuća podrška za tranziciju vlasti”.

On je kazao da je glavni izazov i odgovornost pred koordinatorima protesta da li će moći da očuvaju svoje posebne identitete, kao političke stranke i pokreti, a da u isto vreme što širem krugu budućih glasača upute zajedničke poruke.

Kazao je da vlast ignorisanjem svih zahteva građana koji protestuju, pokazuje da “nema volju, spremnosti, a ni sposobnosti da valjano rešava probleme na koje protesti ukazuju”.

Rekao je i da “svaki novi incident, pogotovo bezbednosni, svaka afera ili umešanost vlasti u veze sa organizovanim kriminalom, predstavlja dokaz korumpiranosti vlasti i pojačava brigu za bezbednost širokog kruga građana, čak i pripadnika vojske i policije”.

“Sve u svemu, nesigurna vlast i mnoštvo neispunjenih obećanja podstiče nepoverenje u vlast. A onaj kome se ne može verovati, ne može biti garant sigurnosti. To pak dodatno proširuje strahove, strepnje, nesigurnosti i osećaj ugroženosti građana”, rekao je Janjić.

On je ocenio da od 2012. godine, kada je Srpska napredna stranka došla na vlast, ima zaklinjanja u “evropske integracije”, a da se u isto vreme radilo “izuzetno malo na reformama koje su preduslov članstva” Srbije u EU.

Ocenio je da je “članstvo u NATO nužna faza na putu u punopravno članstvo EU, to je pravilo”.

Srbija je, reka je Janjić, “svojom jednostranom unutrašnjom političkom odlukom (Rezolucijom Narodne Skupštine) sebe proglasila ‘vojno netutralnom’ i izuzetkom od pravila. Ova neutralnost nema ničeg zajedničkog sa vojnom neutralnošću Austrije, Finske i Švedske. Skorašnjim stupanjem Finske i (uskoro i) Švedske u NATO sve se svelo na izuzetak Austrije koja je članica EU, a da nije članica NATO”, istakao je Janjić.

Ocenio je da je normalizacija odnosa Srbije i Kosova “nužno zlo za vlasti u Beogradu i Prištini”, te se zbog toga može očekivati “da će se spirala krize podizati na viši nivo i obuhvatati sve više problema i umešanih aktera”.

Teme