BETA

Jovanović (Narodna): Svim đacima besplatni udžbenici, odmah povećati plate nastavnicima

Jovanović (Narodna): Svim đacima besplatni udžbenici, odmah povećati plate nastavnicima


Politika
| 01.09.2023

|
access_time
10:35

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas, povodom početka školske godine, da deca u školama moraju biti bezbedna, a nastavnici dobro plaćeni.

“Neophodno je da država iz budžeta plati udžbenike za sve osnovce u celoj Srbiji. Istina je da je to novac građana kojim se puni budžet, ali je istina i da građani iz budžeta plaćaju i gradnju stadiona širom Srbije, koji su vlasti važniji od obrazovanja naše dece”, rekao je Jovanović.

Jovanović je istakao da se plate nastavnika moraju odmah povećati i podsetio na izjavu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da je plata policajaca 80.000 dinara, saopštila je Narodna stranka.

“Toliko iznosi i plata nastavnika u srednjoj školi. Nositi pendrek i učiti decu može biti isto plaćeno samo u državi u kojoj se vlast plaši naroda i kojoj je najvažnije očuvanje i jačanje aparata sile. Takva država nije demokratska”, rekao je Jovanović i dodao da se zato plata nastavnika odmah mora povećati na najmanje 120.000 dinara mesečno.

Jovanović je naveo da bi svaka škola trebalo da ima psihologa, pedagoga i logopeda i da za to ima dovoljno novca u državnom budžetu, ali ga vlast “rasipa na gluposti”.

“U đačkom dobu najvažniji su poštovanje, učenje i druženje, a da bismo to obezbedili, nastavnici moraju da imaju dobre plate i da se deca osećaju sigurno u školama”, rekao je Jovanović.

“Prioritet svih mora biti da strah i strepnja ne budu emocije dece i njihovih roditelja u prvim danima septembra”, zaključio je Jovanović.

Teme