BETA

Kfor, Euleks i Kosovska policija razgovarali o situaciji na severu Kosova

Kfor, Euleks i Kosovska policija razgovarali o situaciji na severu Kosova


Kosovo
| 02.08.2023

|
access_time
17:25

Generalni direktor kosovske policije Gazmend Hodža, komandant Kfora general-major Anđelo Mikele Ristuća, šef Euleksa Đovani Pjetro Barbano i predstavnici Kancelarije EU razgovarali su danas o aktuelnoj situaciji na severu Kosova.

Sastanak je početak ostvarivanja dogovora između zamenika premijera Kosova Besnika Bisljimija i izaslanika EU Miroslava Lajčaka kojim je predviđeno da te tri institucije svakih 15 dana razmatraju bezbednosnu situacija na severu i donose zaključke o merama koje treba preduzeti za deeskalaciju situacije i obezbeđivanje reda i mira u tom delu Kosova.

Kfor je saopštio da je na sastanku naširoko razgovarano o merama deeskalacije koje će kratkoročno sprovoditi institucije na Kosovu, o proceni bezbednosne situacije na Kosovu, uključujući i procenu situacije na severu.

Kfor je sastanak opisao kao pozitivan i konstruktivan, nakon čega će, kako su najavili uslediti i drugi sastanci.

“Sastanak je bio pozitivan i konstruktivan i biće praćen daljim periodičnim sastancima kako na tehničkom tako i na izvršnom nivou”, navodi se u saopštenju Kfora na Tviteru.

I šef Misije EU za vladavinu prava (Euleks) na Kosovu Pjetro Barbano, u objavi na društvenoj mreži Tviter, napisao je da narednih dana očekuju tehničke sastanke sa Kosovskom policijom i Kforom, kako bi sproveli zajedničke dvonedeljne procene.

In the upcoming days we expect follow up technical meetings with the Kosovo Police in order to conduct bi-weekly joint security assessments between Kosovo Police & #EULEX & – as appropriate- with #KFOR 2/2

— Giovanni Pietro Barbano (@EulexHoM) August 2, 2023

Održavanje sastanka je najavila i kosovska policija, a kako se navodi u njihovom saopštenju, tokom sastanka razgovarano je o proceni bezbednosne situacije na Kosovu, uključujući i procenu situacije na severu.

“Ovo je bio sastanak održan u okviru tekuće saradnje koju Kosovska policija ima sa Kforom i Euleksom. Pitanja o kojima se razgovaralo odnosila su se na bezbednosnu situaciju na celoj teritoriji Republike Kosovo, uključujući i nedavna dešavanja na severu zemlje”, navodi se u saopštenju policije.

Kako se dodaje, na sastanku je kao zajednički cilj ocenjena saradnja i koordinacija u okviru odgovarajućih zadataka i odgovornosti, u cilju obezbeđenja bezbednosti i održavanja javnog reda i mira.

Teme