BETA

Kina dozvolila svojim građanima putovanje u još 70 zemalja posle kovida-19

Kina dozvolila svojim građanima putovanje u još 70 zemalja posle kovida-19


Ekonomija
| Izvor: Beta-AP
| 10.08.2023

|
access_time
16:05

Posle ukidanja poslednjih ograničenja za putovanja zbog pandemije korona virusa Kina je dozvolila svojim građanima da putuju u još više od 70 zemalja.

Odluka je doneta pošto se broj međunarodnih letova iz Kine i ka njoj postepeno vraća na nivo od pre pandemije.

Kina je uvela stroga ograničenja i kontrole domaćih putovanja i skoro u potpunosti zatvorila granice pošto se korona virus pojavio u gradu Vuhanu krajem 2019. godine.

Postepeno ukidanje ograničenja počelo je krajem prošle godine, ali Vlada je oklevala da nastavi izdavanje pasoša i dopusti stranim turistima da dođu, a svojim građanima da putuju u inostranstvo.

Kina dozvolila svojim građanima putovanje u još 70 zemalja posle kovida-19

“Nadležne državne službe će privrednim subjektima u sektoru turizma pružiti neophodne smernice za sproođenje te odluke. U ovom trenutku želimo da podsetimo sve da se dobro pripreme pre svakog putovanja, budu bezbedni i zdravi i pokažu učtivost dok putuju, uživaju u putovanju i bezbedno se vrate kući”, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Kineski turisti koji uglavnom putuju u velikim grupama koje organizuju agencije, poznati su po raskošnoj potrošnji na hotele, razgledanje, suvenire i popularnu robu.

Pre pandemije putovali su u većem broju i trošili ukupno više od državljana bilo koje druge zemlje.

Samo 2019. potrošili su u inostranstvu 255 milijardi dolara, podaci su konsultantske kompanije Mekenzi i kompani (McKinsey & Company).

Najviše su putovali i trošili na Tajlandu, u Japanu, Australiji i zemljama Evropske unije.

Oko 9,6 miliona Kineza je 2019. godini, pre pandemije koronavirusa, činilo čak 30 odsto od ukupno 31,8 miliona stranih turista u Japanu, po njegovoj turističkoj organizaciji.

Zamenik glavnog sekretara Vlade Japana, Jošihiko Isozaki, rekao je u četvrtak da su se Japan i Kina složili da obnove turistčiku razmenu još u novembru, kada su razgovarali njihovi lideri.

Iako je nejasno koliko brzo će se ponovo pokrenuti aktivnost kineskih turističkih kompanija, to znači da će kineske turističke grupe ponovo dolaziti u Japan prvi put posle više od tri godine i da će to biti veliki podsticaj japanskom turizmu.

Teme