BETA

Kina najavila demonstracione projekte sa zelenim tehnologijama sa niskom emisijom ugljenika

Kina najavila demonstracione projekte sa zelenim tehnologijama sa niskom emisijom ugljenika


Tehnologija
| 29.08.2023

|
access_time
16:10

Ova fotografija iz vazduha snimljena 20. jula 2023. prikazuje fotonaponsku elektranu u autonomnom okrugu Ji-Hui-Mjao u Vejningu, u jugozapadnoj kineskoj provinciji Gvidžu. (Sinhua/Jang Venbin)

Kina će primeniti niz demonstracionih projekata sa naprednim zelenim tehnologijama sa niskom emisijom ugljenika, koji će biti snažna podrška u ostvarenju njenih ciljeva u pogledu maksimalnog nivoa ugljenika i ugljeničke neutralnosti, saopštila je Nacionalna komisija za razvoj i reforme.

Projekti će biti fokusirani na nekoliko ključnih sektora, uključujući nefosilnu energiju, oblasti industrije i građevinarstva, nove i efikasne tipove energetskih mreža i skladištenja energije, kao i na izvlačenje ugljen-dioksida, navodi se u dokumentu koji je Nacionalna komisija za razvoj i reforme formulisala sa drugim državnim organima.

Finansijska podrška, poput ulaganja iz centralnog budžeta, kao i podrška finansijskoj i poreskoj politici, biće pojačana za navedene projekte, navodi se u dokumentu, prenosi agencija Sinhua.

Do 2025. godine, izvestan broj naprednih zelenih i nisko-karbonskih tehnoloških dostignuća biće transformisan i primenjen, dok će politike podrške, poslovni modeli i regulatorni mehanizmi koji pogoduju promociji i primeni tehnologija biti postepeno menjani.

Do 2030. godine, međunarodna konkurentska prednost zelenih i nisko-karbonskih tehnologija i industrija biće dodatno ojačana, navodi se u dokumentu.

Teme