BETA

Kina razvija novu raketu-nosač i svemirski brod za sletanje na Mesec

Kina razvija novu raketu-nosač i svemirski brod za sletanje na Mesec


Tehnologija
| 21.07.2023

|
access_time
16:35

FOTO: Xinhua/Wang Jiangbo

Kina trenutno razvija novu raketu-nosač i svemirsku letelicu sa posadom u okviru svog cilja da spusti astronaute na Mesec do 2030. godine, saopštili su kineski stručnjaci za kosmos.

Kako prenosi Sinhua, nova raketa-nosač Dugi marš 10 (Long March-10) je uglavnom razvijena za slanje svemirskih letelica i sletanja na Mesec u orbitu za transfer Zemlja-Mesec, rekao je Rong Ji, stručnjak za rakete sa Kineske akademije za tehnologiju lansirnih vozila u okviru Kineske naučno-tehnološke vazduhoplovne korporacije (CASC).

Long March-10 koristi tečni vodonik, tečni kiseonik i kerozin kao pogonsko gorivo. Ima ukupnu dužinu od oko 92 metra, težinu pri poletanju od oko 2.187 tona, potisak pri poletanju od oko 2.678 tona i nosivost ne manje od 27 tona za orbitu za transfer Zemlja-Mesec.

Konfiguracija nove rakete bez bustera je sposobna da sprovodi misije za transport astronauta i tereta do svemirske stanice. Njena ukupna dužina je oko 67 metara, težina pri poletanju je oko 740 tona, potisak pri poletanju je oko 892 tone, a nosivost na niskoj orbiti oko Zemlje nije manja od 14 tona.

Dugi marš-10 je strateška podrška Kini da spusti astronaute na Mesec pre 2030. godine, a očekuje se da će se pripremiti za svoj prvi let 2027. godine, rekao je Rong u nedavnom intervjuu za Sinhuu.

Nova svemirska letelica sa posadom ima modularni dizajn i sastoji se od lansirnog tornja, povratne kapsule i servisnog modula. Može da zadovolji potrebe misija blizu Zemlje i u dubokom svemiru.

Prema rečima stručnjaka Kineske akademije za svemirsku tehnologiju u okviru CASC, svemirska letelica ima masu u orbiti od oko 26 tona i može da nosi tri astronauta. Uglavnom se koristi za slanje astronauta u orbitu oko Meseca i povratak na Zemlju.

Za razliku od svemirske letelice Šendžou sa tri modula, nova letelica ima dva dela. Jedan je povratna kapsula, koja je komandni centar cele svemirske letelice i stambeni prostor za astronaute. Drugi je servisni modul, koji je energetski centar. Struktura sa dva modula čini letelicu fleksibilnom sa više delova za višekratnu upotrebu.

Na osnovu nove letelice, Kina razvija i svemirske letelice blizu Zemlje sa kapacitetom od četiri do sedam članova posade, koje su pripremljene za svemirski turizam zemlje.

Teme

Tehnologija

Dnevni evropski servis

U slikama

Šta drugi čitaju