BETA

Kineska komercijalna svemirska kompanija lansirala satelit sa fleksibilnim solarnim krilom

Kineska komercijalna svemirska kompanija lansirala satelit sa fleksibilnim solarnim krilom


Tehnologija
| 25.07.2023

|
access_time
14:30

Kineska komercijalna svemirska kompanija lansirala je raketu Dugi marš-2D (Long March-2D), postavivši satelit Lingsi-03 u unapred podešenu orbitu.

Satelit, koji je razvila kineska komercijalna svemirska kompanija GalaksiSpejs (GalaxySpace), prvi je te vrste u zemlji opremljen fleksibilnim solarnim krilom čiji je jednoslojni fleksibilni solarni panel debljine samo približno 1 mm, piše Sinhua. Kada se sklopi u raketi, glavno telo krila je tanje od 5 cm, dok je oko 9 metara dugačko i preko 2,5 metara široko kada radi u orbiti.

Male veličine, male težine i s  modularizacijom, fleksibilno solarno krilo je sposobno da apsorbuje više sunčeve energije i pogodno je za velika lansiranja satelita koji se mogu slagati, što je od velikog značaja za ubrzanje izgradnje satelitske internet konstelacije.

Satelit je opremljen milimetarskim multi-zračnim digitalnim teretom kapaciteta desetine gigabita u sekundi, koji se koristi za verifikaciju satelitskih komunikacija sledeće generacije na niskoj orbiti, ultra-velikih energetskih sistema, aktivne termičke kontrole, integrisanih struktura za livenje pod pritiskom, multi-satelitskog oslobađanja i drugih tehnologija.

Ovo je prvi put da je Kina verifikovala tehnologiju za lansiranje više satelita u orbitu i pružiće tehničku podršku za brzo postavljanje kineske konstelacije satelita za komunikaciju u niskoj orbiti.

Satelit će uglavnom služiti za pružanje širokopojasnih komunikacija u niskoj orbiti. Digitalno opterećenje satelita je inteligentni “mozak” instaliran na satelitu, koji omogućava satelitu da fleksibilno raspoređuje svoje komunikacione resurse i automatski obavlja operacije i dodeljivanje snopa u skladu sa poslovnim zahtevima.

To je ujedno i prvi kineski satelit koji ima integrisanu glavnu strukturu tela. Integrisana tehnologija livenja pod pritiskom čini ga pogodnijim za masovnu proizvodnju.

Satelit ima dizajn otvorenog okvira, što znači da je oprema podsistema direktno izložena svemirskom okruženju bez zaštitnih pokrivača. Ovo zahteva izvanredne performanse u smislu zaštitnog kapaciteta satelitskih elektronskih proizvoda i kontrole temperature, s obzirom na direktnu izloženost oštrom svemirskom okruženju.

Zbog toga je satelit opremljen aktivnim kolom tečnosti za kontrolu toplote, što je ekvivalentno instaliranju “klima uređaja” da bi satelit radio na odgovarajućoj temperaturi.

Putem kooperativnih načina kao što su zajednički dizajn i razvoj, kompanija je predstavila niz dobavljača koji nisu imali prethodnog iskustva u vazduhoplovnoj industriji, dajući punu ulogu prednostima zrelog industrijskog sistema zemlje.

Kompanija će ubrzati serijski razvoj satelita sa ravnim panelom koji se mogu slagati i pozabaviti se osnovnim tehnologijama kao što su fazne antene za direktnu komunikaciju satelit-uređaj i korisna opterećenja za digitalnu obradu, rekao je Džu Džengsian, glavni tehnološki direktor  kompanije GalaksiSpejs.

Tehnički direktor je dodao da se kompanija raduje što će se udružiti sa partnerima u industrijskom lancu za brzu izgradnju satelitske internet konstelacije.

Teme