BETA

Kineski džinovski teleskop identifikovao više od 800 pulsirajućih zvezda

Kineski džinovski teleskop identifikovao više od 800 pulsirajućih zvezda


Tehnologija
| 26.07.2023

|
access_time
17:05

Kineski sferični radio teleskop sa otvorom blende od 500 metara (FAST), najveći radio-teleskop sa jednom antenom na svetu, identifikovao je preko 800 novih pulsara (pulsirajuća zvezda) od lansiranja 2016. godine, saopštio je njegov operater.

Broj novih pulsara koje je FAST otkrio više od tri puta je veći od ukupnog broja pulsara koje su otkrili strani teleskopi tokom istog perioda, rekao je Điang Peng, glavni inženjer teleskopa, prenela je Sinhua.

Pulsari, ili brzo rotirajuće neutronske zvezde, potiču iz implodiranih jezgara masivnih umirućih zvezda kroz eksplozije supernove.

Posmatranje pulsara je važan zadatak za FAST, koji se može koristiti za potvrdu postojanja gravitacionog zračenja i crnih rupa i pomoći u pronalaženju odgovora na mnoga druga važna pitanja u fizici.

Poslednjih godina, FAST je postigao značajan uspeh u proučavanju brzog praska radio talasa (FRB), neutralnog vodonika i pulsara, uveliko proširivši obim ljudskog istraživanja univerzuma.

Ove godine, teleskop je identifikovao binarni pulsar sa orbitalnim periodom od 53 minuta, što je najkraći poznati period za binarni sistem pulsara i pronašao ključne dokaze za postojanje nanoherc gravitacionih talasa, između ostalih ključnih dostignuća.

Nazvan “Kinesko nebesko oko”, teleskop se nalazi u prirodno dubokoj i okrugloj kraškoj depresiji u jugozapadnoj provinciji Guidžou. Ima površinu recepcije jednaku 30 standardnih fudbalskih terena.

Teme