BETA

Kineski istraživači razvijaju novi model veštačke inteligencije za predviđanja El Ninja

Kineski istraživači razvijaju novi model veštačke inteligencije za predviđanja El Ninja


Tehnologija
| 03.08.2023

|
access_time
15:35

PEKING – Kineski istraživači razvili su model veštačke inteligencije (AI) zasnovan na algoritmima dubokog učenja kako bi predvideli razvoj i obrazac pojavljivanja meteorološke pojave El Ninjo u centralnom Pacifiku.

Naučnici, kako piše Sinhua, veruju da fenomen El Ninjo u centralnom Pacifiku može imati dalekosežne uticaje na globalnu klimu, čineći tačna predviđanja ključnim za spremnost i smanjenje rizika.

Na osnovu tehnologije konvolucione neuronske mreže, istraživači sa Instituta za fiziku atmosfere (IAP) pri Kineskoj akademiji nauka razvili su model dubokog učenja za predviđanje prostornog obrasca anomalija temperature površine mora u ekvatorijalnom Pacifiku.

“Ova studija pokazuje potencijal AI u poboljšanju predviđanja značajnih klimatskih događaja kao što je El Ninjo koji mogu imati razorne efekte širom sveta”, rekao je Huang Ping, istraživač na IAP-u i autor studije nedavno objavljene u časopisu Napredak u atmosferskim naukama (Advances in Atmospheric Sciences).

Prema toj studiji, model veštačke inteligencije nadmašuje tradicionalne dinamičke modele u preciznosti, posebno u predviđanju anomalija temperature površine mora u zapadno-centralnom ekvatorijalnom Pacifiku.

Studija takođe sugeriše da hibridni model koji kombinuje predviđanja iz AI modela i dinamičkih modela postiže još veću preciznost za pojavu El Ninjo u centralnom i istočnom Pacifiku.

Istraživački tim planira da dodatno iskoristi moć dubokog učenja kako bi proširio primenu AI modela u sezonskim klimatskim prognozama, sa ciljem da pruži ranija i tačnija upozorenja o glavnim vremenskim događajima.

Teme