BETA

Komandant KFOR najavio dolazak dodatnih trupa iz Rumunije i drugih zemalja

Komandant KFOR najavio dolazak dodatnih trupa iz Rumunije i drugih zemalja

Komandant KFOR-a, italijanski general Anđelo Mikele Ristuća je danas najavio da će na Kosovo uskoro stići dodatne trupe iz Rumunije i iz “drugih savezničkih zemalja”.

Na oproštajnoj konferenciji za novinare u Prištini, uoči odlaska s mesta komandanta KFOR, Ristuća je ocenio da je neophodno povećanje trupa na Kosovu da bi ta misija mogla da ispuni svoj mandat.

Ocenio je da poslednji incidenti na severu Kosova “pokazuju da je situacija i dalje nestabilna i da može brzo da postane napeta”.

“Samo političko rešenje može da garantuje trajni mir u regionu Balkana”, naveo je italijanski general i ponovio podršku misije KFOR dijalogu Beograda i Prištine u cilju normalizacije odnosa.

Ristuća je ocenio da je na Kosovu sada mirnije nego prethodnih dana, ali i upozorio da bi moglo doći do destabilizacije ukoliko dve strane “ne sednu za pregovarački sto da razgovaraju o političkom rešenju”.

“Dve strane moraju da sednu za pregovarački sto. Zato podržavamo dijalog. Potpuno verujemo u diplomatske napore da se nađe rešenje za ovu situaciju”, rekao je odlazeći komandant KFOR-a.

Upitan o mogućnosti izgradnje nove vojne baze na Kosovu, Ristuća je rekao da ne vidi potrebu za tim.