BETA

Komercijalni svemirski projekti šire usluge u Kini

Komercijalni svemirski projekti šire usluge u Kini


Tehnologija
| 19.07.2023

|
access_time
16:55

FOTO: Xinhua/Wang Jiangbo

Kina je predstavila niz komercijalnih svemirskih projekata na nedavno održanom 9. Kineskom međunarodnom komercijalnom vazduhoplovnom forumu održanom u Vuhanu. Ti program, kako se očekuje, treba da pruže više usluga u sektorima kao što su istraživanje prirodnih resursa, upozorenje o katastrofama i daljinska detekcija, prenosi Sinhua.

Projekti obuhvataju satelitsku konstelaciju ultra niske orbite, meteorološku konstelaciju Tianmu, sistem aplikacije za daljinsko detektovanje Luođia-2 SAR, platformu javnih usluga za aplikacije satelitskih podataka za grad Vuhan, platformu usluge za deljenje satelitskih resursa, konstelaciju Nvwa, četvorodimenzionalnu platformu usluge u oblaku za daljinsko ispitivanje Zemlje, veliku raketu na tečno gorivo Tianlong-3 i satelitski teret Veihai-1 za lasersku komunikaciju.

Juan Đie, glavni izvršni direktor Kineske korporacije za vazduhoplovnu nauku i industriju (China Aerospace Science and Industry Corporation – CASIC), rekao je da će sa ovim velikim projektima, kineski komercijalni svemirski sektor ući u novu fazu korišćenja satelitskih podataka za pružanje usluga u novim potrošačkim oblastima.

Među njima, projekat satelitske konstelacije ultra niske orbite ima zakazano prvo lansiranje u decembru. Ultra-niska orbita je orbitalna visina manja od 300 km, što omogućava niže troškove konstelacije, veću rezoluciju i kraća kašnjenja u prenosu.

Sateliti serije Tianmu su konstelacija meteoroloških satelita. Trenutno ima sedam satelita u orbiti i počelao je da pruža stabilne meteorološke podatke.

Luođia-2 SAR, aplikacijski sistem daljinskog otkrivanja razvili su Univerzitet Vuhan i CASIC. SAR se odnosi na radarski sistem za mikrotalasnu sliku koji emituje elektromagnetne talase na Zemlju i prima eho. Može da snima mikrotalasne slike visoke definicije površine zemlje.

Luođia-2 sistem može da služi u mnogim poljima, kao što su istraživanje prirodnih resursa, praćenje vodnih resursa, upozorenje o katastrofama i predviđanje. Satelit Luođia-2 poslat je u svemir u maju.

Džang Džaojong, direktor iz CASIC-a, rekao je da CASIC promoviše komercijalnu proizvodnju satelita i lansiranje raketa. Rakete nosači na čvrsto gorivo Kuaidžou razvijene su u serijama. Raketa nosač Kuaidžou-1 ostvarila je 18 uspešnih misija lansiranja, poslavši 34 satelita u unapred podešene orbite. Kuaidžou-11, najnoviji model rakete-nosača, izveo je svoj prvi let prošle godine sa poboljšanim kapacitetima.

Laserska komunikaciona nosivost Veihai-1 će realizovati prenos velikih količina podataka o okeanu na daljinu i podataka o detekciji ribarskih plovila u realnom vremenu preko nekoliko satelita. Njegov komunikacioni kapacitet je jednak prenošenju filma visoke definicije u sekundi, čime se uvodi laserska komunikacija u daljinsko ispitivanje i kontrolu okeana.

Satelit, koji nosi Veihai-1, biće lansiran u novembru.

Raketa Tianlong-3, koju je razvio Pionir svemira (Space Pioneer), ima prečnik od 3,8 metara, ukupnu dužinu od 71 metar, poletnu masu od 590 tona, potisak od 770 tona, nosivost u niskoj orbiti oko Zemlje od 17 tona, i kapacitet sinhrone orbite od 14 tona.

Planirano je da raketa završi svoj prvi let u maju 2024, a očekuje se da će obavljati više od 30 komercijalnih usluga lansiranja godišnje.

Teme