BETA

Kreni-Promeni: Peticija Ministarstvu kulture da se nagrada mladih pijanista nazove po Andriji Čikić

Kreni-Promeni: Peticija Ministarstvu kulture da se nagrada mladih pijanista nazove po Andriji Čikić

Na platformi Pokreta Kreni-promeni pokrenuta je peticija da se nagrada na republičkom takmičenju mladih pijanista Srbije nazove po Andriji Čikiću, jednom od devetoro učenika beogradske Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” ubijenih početkom maja.

Do sada je prikupljeno 43.000 potpisa od 50.000 što je cilj, i 21. jula biće predati ministarki kulture Maji Gojković.

Peticija je pokrenuta uz podršku roditelja ubijenog dečaka, Suzane i Miloša Čikića.

“Razlog pokretanja peticije su Andrijin veliki muzički talent i neizmerna ljubav prema muzici, kao i ćinjenica da su mu profesori savetovali da zato školovanje nastavi u inostranstvu”, poručio je potpisnik peticije Aleksa Ivić.

Andrijin rada na temu “Novi početak” osvojio je drugo mesto na takmičenju “Essay 2022” u organizaciji KU Božidarac.

Andrija je u svom sastavu napisao prošle godine: “Svi imamo neke nove početke. Nekima novi počeci predstavljaju prepreku u životu, dok su za neke novi počeci novi izazovi, uzbudljive avanture, životni cilj… To može biti polazak u školu, preseljenje, ali i neka nova simpatija. Za mene novi početak predstavlja moje buduće školovanje u inostranstvu”.

Zamišljajući budućnost koja je pred njim, sugerisao je da će možda morati da bude spreman da će “oslonac imati samo u sebi”.

“Prestižne akademije, poput Džulijarda u Americi, Kraljevske muzičke akademije u Velikoj Britajiji ili Moskovkog konzervatorijuma, zahtevaju velika novčana ulaganja, te se ja nadam da ću biti dovoljno dobar da zaslužim stipendiju za školovanje na nekom ovakvom univerzitetu”, pisao je tada Andrija.

Andrija Čikić je tekst zaključio rečima: “Ja sanjam velike snove i nadam se da ću ih jednog dana ostvariti. Odlazak u inostranstvo je samo deo mojih snova, samo još jedan novi početak. Možda sada mislite da sam samo zanesenjak i da su moji snovi nedostižni, ali ja verujem da uz talenat i rad nemoguće ne postoji”.

Kreni-Promeni pozvao je građane da na sajtu tog pokreta potpišu peticiju da se nagrada na republičkom takmičenju mladih virtuoza nazove po Andriji Čikiću.