BETA

Kuća ljudskih prava pozvala nadležne da reaguju na nasilje u školama

Kuća ljudskih prava pozvala nadležne da reaguju na nasilje u školama

Mreža organizacija civilnog društva “Kuća ljudskih prava” pozvala je nadležne institucije i stručnu javnost da reaguje na nasilje koje se događa u osnovnim i srednjim školama, a očekuju da saopšte plan prevencije za socijalno nepoželjno ponašanje dece i vršnjačko nasilje.

U saopštenju su podsetili da su pre nekoliko dana mediji objavili vest o slučaju osnovne škole “Knez Sima Marković” iz Barajeva u kojoj čitavo odeljenje šestog razreda nedeljama nije pohađalo nastavu zbog nasilničkog ponašanja njihovog vršnjaka.

Takođe, na društvenim mrežama je nedavno objavljen snimak ozbiljnog fizičkog napada na učenika srednje škole u Sremskoj Mitrovici na samo 100 metara od školskog dvorišta. Povrh toga je pre šest dana u Niškoj Banji trinaestogodišnjeg učenika vršnjak ubio kuhinjskim nožem.

“Organizacije okupljene u Kući ljudskih prava zahtevaju od nadležnih hitnu reakciju povodom ovih događaja kao i smatramo da je odgovornost institucija ključna, i da se ignorisanjem nasilja ono legitimiše kao vrednost našeg društva čije su posledice fatalne, a koje su nažalost postale naša svakodnevnica”, naveli su u saopštenju.

Dodali su da je nedavno sprovedena analiza o radu školskih Timova za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja pokazala je da je ovaj mehanizam nedovoljno efikasan, da se njegove nadležnosti jasno ne komuniciraju kao i da ne postoji dovoljno transparentno izveštavanje o rezultatima rada ovih timova.

“Posebno apelujemo na tužilaštvo da u istragama ispita sve moguće motive nasilja, uzimajući u obzir i mržnju zbog nekog stvarnog ili pretpostavljenog ličnog svojstva.Kako pozivanje na stručnost i profesionalnost u postupanju nadležnih u slučajevima vršnjačkog nasilja u prethodnih pet meseci nije dalo rezultate, ovom prilikom ih pozivamo na ljudskost i odgovornost”, naveli su iz Kuće ljudskih prava.