BETA

Kurti: Potrebna nam je deeskalacija situacije na severu Kosova, već dva meseca nema incidenata

Kurti: Potrebna nam je deeskalacija situacije na severu Kosova, već dva meseca nema incidenata


Kosovo
| 28.08.2023

|
access_time
18:50

Foto: Beta/STA/Daniel Novakovic

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas na Bledskom forumu da već dva meseca nema nasilnih protesta i da je prisustvo kosovske policije smanjeno dva puta po 25 odsto u opštinama na severu.

“Potrebna nam je deeskalacija, potrebno nam je popuštanje tenzija, a već dva meseca nema protesta i nasilnih incidenata u severnim opštinama Kosova, dva puta po 25 odsto smo smanjili broj Kosovske policije u ovim opštinskim zgradama. Jedva čekam vanredne izbore u severnim opštinama i nadam se da ćemo imati fer i otvorenu kampanju za slobodne i demokratske izbore, potrebna nam je pomoć međunarodne zajednice, ali sa druge strane verujem da su ljudi na Kosovu shvatili da oni koji se integrišu žive bolje”, rekao je on, a saopštila Vlada Kosova.

Dodao je da očekuje da pet zemalja, članice EU, koje nisu priznale Kosovo promene stav i pridruže se većini zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova i ocenio da je atmosfera u odnosima sa tim zemljama bolja nego što je bila ranije.

“Postoje neki mali konkretni koraci i nadamo se da će promeniti stav i tako se pridružiti većini zemalja EU koje nas priznaju. Priznaju nas 22 od 27 zemalja EU, 26 od 30 u NATO i 34 od 36 u Savetu Evrope”, rekao je on.

Kosovo ja na vrhu šestorke na Zapadnom Balkanu po vladavini prava, borbi protiv korupcije, političkim slobodama i građanskim pravima, rekao je Kurti i dodao da očekuje da će biti više saradnje i pridruživanja EU.

Premijer Kosova je još rekao da je važno imati obostrano priznanje unutar Zapadnog Balkana.

“Ono što smatram važnim za naš region je da ovim priznanjima, uzajamnim priznavanjem, jer su de fakto i de-jure priznanja odvojena na Balkanu i zaštita prava manjina u celom regionu. Mislim da za nekoliko godina možemo da postanemo članice EU”, rekao je on.

Teme