BETA

Lajčak ove nedelje u Beogradu sa Vučićem, prethodno sa Kurtijem na Bledu

Lajčak ove nedelje u Beogradu sa Vučićem, prethodno sa Kurtijem na Bledu

Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak izjavio je da će ove nedelje odvojeno razgovarati sa liderima Srbije i Kosova, u Beogradu i na Bledu.

Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, naveo je na Fejsbuku da će posle današnjeg učešća na Evropskom forumu u Alpbahu otputovati na Bled i u Beograd.

Na Bledu će Lajčak razgovarati sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a potom u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Naveo je da će se ove nedelje sastati i sa “brojnim partnerima, prijateljima i stručnjacima za Zapadni Balkan i globalna politička dešavanja”.

Na Bledskom strateškom forumu, koji danas počinje, Lajčak će sutra biti jedan od govornika na panelu “Zapadni Balkan: Sve se menja, ali sve ostaje isto”, na kojem, između ostalih, učestvuju i ministri spoljnih poslova Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Donika Gervala-Švarc.

Sumirajući prethodnu sedmicu, Lajčak je naveo da izazovi na Zapadnom Balkanu nisu nestali i da je situacija na severu Kosova i dalje u vrhu njegove agende.

On se osvrnuo i na prošlonedeljni sastanak u Briselu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom, rekavši da ga je pozvao radi “detaljnog razgovora i sastanaka o koordinaciji, kako bi se pripremili za naredne mesece i dodatno ojačali zajedničke napore”.

“Zajedno sa našim timovima detaljno smo razgovarali o pitanjima u vezi sa dijalogom (Beograda i Prištine), izneli ocene trenutne situacije, dešavanja poslednjih meseci i očekivanja za naredni period. Takođe smo se pobrinuli da uskladimo neophodne naredne korake i prioritete”, naveo je Lajčak.