BETA

Makron: Ako se Srbija i Kosovo ne budu ponašali odgovorno, slede mere

Makron: Ako se Srbija i Kosovo ne budu ponašali odgovorno, slede mere


Politika
| 28.08.2023

|
access_time
17:45

Foto: Teresa Suarez, Pool via AP

Predsednik Francuske Emanuel Makron upozorio je danas Beograd i Prištinu da će biti preduzete dalje mere protiv obe strane ako se ne budu ponašale odgovorno.

Makron je novinarima rekao da je Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova iz februara ove godine, koji je poznat i kao francusko-nemačkog plan, “pravi put napred” i da strane “moraju biti posvećene”, prenosi RTS.

“Sa Nemačkom smo napisali novu mapu puta kada je reč o razlikama između Srbije i Kosova. Verujem da je ovo dobra mapa puta koju su podržali evropski pregovarači i naš predstavnik, tako da očekujemo jasno angažovanje obe strane u vezi sa izborima u opštinama na severu Kosova i ponovno učešće Srba u institucijama”, kazao je Makron.

Naveo je da su Francuska i Nemačka posvećene tom procesu i da su učinile pomake kad je reč o viznoj politici i ekonomiji.

“To ćemo ponovo razmotriti ako se dve strane ne budu ponašale odgovorno. Očekujemo da će se mir vratiti u ovaj region. Moramo da budemo veoma oprezni, pogotovo kada je u pitanju stabilnost na Zapadnom Balkanu”, dodao je Makron.

Teme