BETA

Mediji: NATO zabrinut za bezbednost regiona, najavljuje dodatne trupe na Kosovu

Mediji: NATO zabrinut za bezbednost regiona, najavljuje dodatne trupe na Kosovu


Politika
| Izvor: Beta
| 10.10.2023

|
access_time
09:55

Komandant NATO komande združenih snaga u Napulju admiral Stjuart Manč izjavio je da je Severnoatlantski savez zabrinut zbog nedavnog nasilja na Kosovu i da će rasporediti dodatne trupe kako bi osigurao da KFOR ima potrebne resurse da se suoči sa svim izazovima.

“Beograd i Priština moraju preduzeti konkretne korake ka deeskalaciji situacije i suzdržati se od daljeg neodgovornog ponašanja koje stvara atmosferu pogodnu za širenje nasilja. Konstruktivni dijalog je jedini način za prevazilaženje razlika. Dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU je najbolja platforma za pronalaženje rešenja koje uvažava prava svih zajednica”, rekao je Manč u intervjuu za portal Balkanska bezbednosna mreža.

On je rekao da je zabrinut zbog nedavnog nasilja na Kosovu, uključujući i napad na vojnike KFOR-a u maju i napad na kosovsku policiju u septembru.

Manč je podsetio da je NATO na Kosovu već rasporedio 500 dodatnih turskih vojnika nakon tenzija u maju, koje su u septembru zamenile snage iz Bugarske i Grčke.

“Osim toga, 28. septembra se oko 200 britanskih vojnika iz Prvog bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa pridružilo britanskom kontigentu od 400 vojnika koji se već nalazi na Kosovu. Uslediće pojačanja i od drugih članica NATO”, rekao je on.

Govoreći o odnosu koji NATO ima sa Vojskom Srbije, on je rekao da to partnerstvo doprinosi miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da njegova organizacija poštuje politiku vojne neutralnosti zvaničnog Beograda.

“Jačanje odnosa NATO i Srbije bilo bi korisno za NATO, za Srbiju i za ceo region. Nadamo se da će Srbija imati konstruktivne odnose sa NATO i susedima. U potpunosti poštujemo politiku vojne neutralnosti Srbije”, rekao je on.

On je ponovio da organizacija koju predstavlja čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine (BiH) i da podstiče lidere u toj zemlji da izbegavaju retoriku koja izaziva podele, odnosno da se fokusiraju na reforme za dobrobit svih u BiH.

“Povećali smo nivo političke i praktične podrške BiH u oblastima poput upravljanja krizama, sajber odbrane, aeromedicinske evakuacije i upravljanja hemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim incidentima. Naši timovi u štabu u Napulju, i naši vojni i civilni predstavnici u štabu u Sarajevu blisko sarađuju sa odbrambenim i bezbednosnim institucijama BiH.

Admiral je dodao da je napad Rusije na Ukrajinu drastično promenio evroatlantsko i globalno bezbednosno okruženje.

“Širom Zapadnog Balkana možemo videti širenje dezinformacija i druge destabilišuće aktivnosti koje potiču iz Rusije. NATO je posvećen bezbednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i nastavlja da sarađuje sa partnerima i saveznicima u cilju unapređenja i jačanja bezbednosti. Jedinstvo i istina su najbolji lek za haos i laži koji proizlaze iz ruskog rata u Ukrajini”, ocenio je on.

Manč je pozdravio odluku Srbije da podrži rezolucije Generalne skupštine UN kojima se osuđuje agresija Rusije protiv Ukrajine i ocenio da je “važno da nacije stoje zajedno u odbrani međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, na kom se zasniva globalna bezbednost”.

On je naveo da je, nakon početka rata u Ukrajini, NATO znatno povećao svoje prisustvo u regionu uvodeći i dve nove multinacionalne borbene grupe u Bugarskoj i Rumuniji i da je NATO “spreman da brani svaki pedalj savezničke teritorije od bilo kakve agresije”.

“Pojačali smo nadzor nad Crnim Morem, između ostalog i uz pomoć patrolnih letelica i osmatračkih dronova. NATO flota savezničkih dronova za osmatranje zemlje izvršila je brojne misije u Crnomorskom regionu, a dodatni američki F-16 borbeni avioni unaprediće vazdušno patroliranje NATO-a u Rumuniji. Ovo su razborite, neeskalirajuće mere koje jasno prikazuju našu sposobnost i rešenost da branimo svaku našu članicu”, rekao je on.

Admiral Manč danas prisustvuje primopredaji dužnosti komandanta KFOR-a u Prištini. Njegov sledeći zadatak je susret u Beogradu sa predstavnicima državnog i vojnog rukovodstva Srbije.