BETA

Mediji: Ruski antiratni aktivista tvrdi da mu je zabranjen ulazak u Srbiju

Mediji: Ruski antiratni aktivista tvrdi da mu je zabranjen ulazak u Srbiju


Politika
| 04.11.2023

|
access_time
23:05

BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Ruskom antiratnom aktivisti Iliji Zernovu nije dozvoljen ulazak u Srbiju radi suđenja u vezi sa napadom na njega od strane desničarskih ekstremista.

Kako je javila televizija N1, Zernov je stigao večeras iz Nemačke na aerodrom Nikola Tesla, a suđenje u Beogradu u vezi sa napadom na njega koji se dogodio u januaru 2023. u jednom od beogradskih sudova zakazano je za ponedeljak, 6. novembra.

“Stigao sam i predao pasoš, bili su spremni da ga overe pečatom, ali službenik pasoške kontrole je pogledao monitor računara, sačekao i pozvao kolegu”, rekao je on i naveo da su ga tada poslali u čekaonicu, gde su mu kasnije predati dokumenti kojima mu se zabranjuje ulazak bez navođenja razloga.

Zernov je izjavio da namerava da ostane u čekaonici aerodroma Nikola Tesla sve do početka suđenja.

On je živeo u Srbiji, nakon što je napustio Rusiju.

Bio je proganjan od strane policije u Rusiji zbog antiratnih akcija, a u Srbiji su ga u januaru napali ultradesničari kada je prefarbao natpis “smrt Ukrajini” i pokušao da prefarba grafite ruske jedinice Vagner, i tom prilikom mu je od udaraca u glavu povređena bubna opna.

Nakon podnošenja krivičnih prijava, Zernov je novinarima 13. februara rekao da je među napadačima bio lider proruske ultradesničarske organizacije “Srpska desnica” Miša Vacić, koji je to demantovao.

Teme