BETA

Meteorolozi kažu da je Zemlja dostigla globalni toplotni rekord u junu

Meteorolozi kažu da je Zemlja dostigla globalni toplotni rekord u junu


Klimatske promene
| Izvor: Beta-AP
| 13.07.2023

|
access_time
22:40

Planeta Zemlja koja se već stabilno zagreva, imala je najtopliji jun u istoriji, što je prvi put na globalnom nivou da je neki letnji mesec je bio za više od stepena Celzijusa topliji od normalnog, objavila je danas američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA).

Povećanje u odnosu na rekord iz juna prošle godine je “prilično veliki skok” jer su obično globalni mesečni rekordi toliko široki da često skaču za stotinke, a ne ni za četvrtine stepena, rekao je klimatski naučnik NOAA Ahira Sančez-Lugo.

“Nedavne rekordne temperature, kao i ekstremni požari, zagađenje i poplave koje vidimo ove godine, ono su što očekujemo da ćemo videti u sve toplijoj klimi”, rekla je klimatska naučnica Univerziteta Kornel Natali Mahovald.

Kopno i okean bili su najtopliji u junu. Ali morska površina koja čini 70 odsto Zemljine površine, postigla je mesečne rekorde visokih temperatura i u aprilu, maju i junu.

Prva polovina 2023. godina bila je treća najtoplija u istoriji posle 2016. i 2020. godine, prema NOAA.

Šef globalne analize NOAA Ras Vos rekao je da je rekordno vruć jun bio zbog dva glavna razloga: dugotrajnog zagrevanja izazvanog gasovima koji zadržavaju toplotu, a nastaju sagorevanjem uglja, nafte i prirodnog gasa, što je potom pojačan prirodnim fenomenom El Ninjo koji zagreva delove  Tihog okeana i menja vreme širom sveta dodajući toplotu već rastućim globalnim temperaturama.

Dok El Ninjo “ima veliki uticaj na temperaturu iz godine u godinu, njegovi efekti su dugoročno mnogo manji od zagrevanja koje izaziva čovek”, rekao je klimatski naučnik Zeke Hausfather.

Teme