BETA

Milatović: Zabrana ulaska u Srbiju Jovani Marović suprotna izgradnji dobrosusedskih odnosa

Milatović: Zabrana ulaska u Srbiju Jovani Marović suprotna izgradnji dobrosusedskih odnosa


Politika
| Izvor: Beta
| 24.08.2023

|
access_time
07:40

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da je zabrana ulaska u Srbiju bivšoj potpredsednici crnogorske vlade Jovani Marović suprotna izgradnji dobrosusedskih odnosa, i izrazio uverenje da ona nije pretnja po bezbednost.

“Upravo sam razgovarao sa Jovanom Marović. Dobro je i stigla je u Crnu Goru. Iznenađen sam da joj je zabranjen ulazak u Srbiju, a posebno imajući u vidu njen dugogodišnji angažman u civilnom sektoru kako u Crnoj Gori tako i u regionu. Siguran sam da Jovana nije pretnja po bezbednost Srbije”, naveo je Milatović sinoć.

Milatović je na društvenoj mreži Iks napisao i da “region u kontekstu evropske budućnosti treba da teži otvorenim granicama za građane, i kada su kritički nastrojeni prema vlastima i politikama”.

“Zabrana ulaska zbog različitog političkog mišljenja je praksa koju moramo ostaviti iza nas ako želimo graditi dobrosusedske odnose”, dodao je Milatović.

Marović, bivša potpredsednica vlade Dritana Abazovića i ministarka evropskih poslova, juče je doletela u Beograd, ali joj ulazak u Srbiju nije dozvoljen zbog “zaštite bezbednosti Republike Srbije i njenih građana”.

“Hvala Aleksandre Vučiću što pravite od mene heroinu”, napisala je juče na društvenoj mreži Iks Marović, koja je trebalo da učestvuje na konferenciji “Zemaljski forum 2023” u Požegi, u organizaciji beogradske nevladine organizacije Ministarstvo prostora.

Stranka Zeleno-levi front saopštila je da je razlog za zabranu ulaska Jovani Marović najverovatnije njeno učešće na protestima “Srbija protiv nasilja”, budući da su od tada “napadi na nju u tabloidima u Srbiji intenzivirani”.

Marović je krajem novembra prošle godine podnela ostavku na sve funkcije u vladi zbog neslaganja sa politikom Abazovića, posebno po pitanju inicijative Otvoreni Balkan, kojoj se snažno protivila.

Teme