BETA

Ministarka Đedović sa predstavnicima grupe Ziđin majning o većoj proizvodnji bakra i zlata

Ministarka Đedović sa predstavnicima grupe Ziđin majning o većoj proizvodnji bakra i zlata

Ona je rekla da je do sada sa predstavnicima kompanije postojao otvoren dijalog i da će se tražiti rešenja u skladu sa svim normama i standardima kako bi se ostvarilo povećanje rudarske proizvodnje koja ima ogromne koristi za region istočne i celu Srbiju.

“Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike posvećuju veliku pažnju poslovanju kompanija Ziđin majing grupe i želimo da nastavimo uspešnu saradnju koja je bazirana na iskrenom prijateljstvu naših naroda i predsednika država. Podržavamo realizaciju projekata u oblasti rudarstva uz puno poštovanje propisa i zakona Srbije, ali i poštovanje standarda u oblasti zaštite životne sredine”, rekla je ministarka Đedović.

Navela je da je strateško partnerstvo sa Ziđin majning grupom promenilo privredni ambijent istočne Srbije, imajući u vidu da zapošljavaju blizu 7.000 radnika i da su prosečne plate znatno iznad republičkog proseka.

“Ziđin majning grupa je u našu zemlju investirala više od 2,5 milijarde dolara i zahvaljujući aktivnostima ove kompanije, Srbija će u godinama pred nama biti među najvećim evropskim proizvođačima bakra i jedan od najvećih proizvođača zlata”, rekla je ona.

Đedovićeva je rekla da je modernizacija topionice bakra, osim očekivanog povećanja proizvodnje bakra za blizu dva i po puta, zatim povećanja proizvodnje zlata i srebra omogućila i značajno smanjenje zagađenja vazduha i smanjenje emisije sumpor-dioksida u Boru.

Potpredsednik Ziđin majning grupe Vang Čun rekao je da je ta kompanija u okviru koje posluju Ziđin koper i Ziđin majning, zadovoljna poslovanjem u Srbiji.

“Ideja nam je da dodatno povećamo proizvodnju bakra i zlata, ali i da nastavimo sa značajnim ulaganjima u zaštitu životne sredine. Odlučili smo da u Beogradu otvorimo kancelariju koja će koordinirati međunarodne aktivnosti Ziđin grupe što pokazuje našu posvećenost i nameru da nastavimo sa uspešnim poslovanjem u Srbiji koja je veoma važna za našu kompaniju”, rekao je on.

Ministarka Đedović je razgovarala i sa članovima Saveta mesne zajednice Krivelj o pripremama za preseljenje tog naselja usled širenja rudarskih aktivnosti.

“Rudarski sektor je zamajac ekonomskog rasta i razvoja u istočnoj Srbiji, zbog čega je neophodno da kompanija Ziđin koper, Grad Bor, resorno ministarstvo i druge državne institucije učine sve kako bi u otvorenom dijalogu sa meštanima Krivelja pronašli održivo rešenje za to naselje”, rekla je Đedovićeva.

Dodala je da je neophodno da se što pre finalizuju Programske osnove preseljenja, koje će biti sastavni deo Prostornog plana područja posebne namene Borsko-majdanpečkog rudarskog basena i da ih meštani što pre prihvate.