BETA

Na 12. Međunarodnom festivalu sportskog filma na Zlatiboru filmovi iz 20 zemalja

Na 12. Međunarodnom festivalu sportskog filma na Zlatiboru filmovi iz 20 zemalja


Film i TV
| Izvor: Beta
| 17.08.2023

|
access_time
14:35

Na 12. Međunarodnom festivalu sportskog filma (MFSF) na Zlatiboru od 23. do 27. avgusta biće prikazano više od 40 dokumentarnih i igranih filmova iz dvadesetak zemalja na temu sporta.

MFSF biće na Kraljevom trgu i u Kulturnom centru, rečeno je na konferenciji za novinare u Beogradu.

Dobitnici priznanja za doprinos sortu, filmu i za životno delo su bivši fudbaleri Dušan – Dule Savić, Darko Pančev i Milovan Obradović Drda, karatistkinja Jovana Preković, sportski novinari Miroslav Nešić i Zoran Terzić i glumac Milutin Mima Karadžić.

Posebno priznanje dobiće Košarkaški savez Srbije (KSS) povodom stogodišnjice postojanja, a poslednjeg dana festivala će biti priređena izložba KSS.

Direktorka MFSF Olivera Nikitović je najavila da će taj festival prvi put biti napolju, i to prvog dana kada će na Kraljevom trgu biti prikazani filmovi “Kako smo zavoleli basket/Sale nacionale”, “Bogdan Bogdanović” i “Novak – neispričana priča: KARAKTER”.

Selektor i urednik programa Aleksandar Avramović je rekao da su prethodnih godina filmovi odabrani za MFSF bili globalno uspešni, a i da festival neguje domaći film tako što je podstakao mnoge televizije i privatne produkcije da se bave temom sporta.

Avramović je naveo da MFSF “svake godine ima zastupljenost filmova iz bivših jugoslovenskih republika, tako da festival ima i karakteristiku da uspostavlja kontakte među državama i turističkim organizacima”.

MFSF ima gostujući grad, a ove godine je to Pirot.

Umetnički direktor festivala Jovan Marković je podsetio da je MFSF počeo skromno i jedva uspevao da nađe dovoljan broj filmova, dok je ove godine stiglo 350 prijavljenih filmova. 

Na festivalu će biti prikazani i filmovi iz Kine, Hrvatske, Mađare, Rusije, Španije, Finske, Islanda, SAD, Italije, Francuske, Slovenije, Crne Gore, Bosni i Hercine, Avganistana, Severne Makedonije, Nemačke i Australije, a na kraju će tročlani žiri nagraditi najbolje filmske stvaraoce.

Teme