BETA

Na današnji dan 30. jul

Na današnji dan 30. jul

1419 – Husiti, sledbenici pogubljenog češkog verskog reformatora Jana Husa, isprovocirani bacanjem kamenja na njihovu procesiju, upali su u Gradsku većnicu u Pragu i izbacili kroz prozor katoličke članove gradske uprave, zajedno sa gradonačelnikom. To je bio početak husitskih ratova (1419-36).

1511 – Rodjen je italijanski slikar i arhitekta Djordjo Vazari (Giorgio Vasari), autor dela “Životi slikara, vajara i arhitekata”, objavljenog 1550. Vazari je najznačajniji izvor za proučavanje italijanske renesansne umetnosti.

1771 – Umro je engleski pesnik Tomas Grej (Thomas Gray), autor pesme “Elegija napisana na seoskom groblju”, koja se smatra jednom od najlepših pesama napisanih na engleskom jeziku.

1784 – Umro je francuski filozof Deni Didro (Denis Diderot), predstavnik slobodarskog duha revolucionarne buržoazije XVIII veka, jedan od pokretača i najznačajnijih autora velike francuske “Enciklopedije” (“Filozofske misli”, “Razgovor Dalambera i Didroa”, “Dalamberov san”).

1818 – Rodjena je engleska književnica irskog porekla Emili Bronte (Emily), koja se proslavila romanom “Orkanski visovi”.

1898 – Umro je nemački državnik Oto fon Bizmark-Šenhauzen (Otto von Bismark-Schoenhausen), ujedinitelj Nemačke. Prvi kancelar ujedinjenog nemačkog carstva, poznat kao “gvozdeni kancelar”, bio je predsednik vlade punih 28 godina, do 1890. kada je na zahtev cara Vilhelma II podneo ostavku.

1898 – Rodjen je Henri Mur (Henry Moore), jedan od najvećih britanskih i svetskih vajara 20. veka. Njegove skulpture nalaze se na mnogim javnim mestima, kao što su zgrada UNESKO-a u Parizu i Linkoln centar u Njujorku.

1912 – Umro je japanski car Mucuhito (Mutsuhito), koji je tokom vladavine od 1867. ukinuo šogunate, uspostavio centralnu vlast i transformisao Japan u modernu državu.

1930 – Urugvaj je u Montevideu, pobedom u finalu Prvog svetskog fudbalskog prvenstva nad Argentinom od 4:2, postao prvi svetski šampion u fudbalu.

1945 – Japanska podmornica potopila je u Drugom svetskom ratu američku krstaricu “Indijanapolis”. Poginulo je 800 ljudi.

1971 – Američki vasionski brod “Apolo 15” sa kosmonautima Dejvidom Skotom (David Scott) i Džejmsom Irvinom (James Irwin) spustio se na Mesec.

1971 – U sudaru japanskog borbenog i putničkog aviona “Boing 727” poginule su 162 osobe.

1974 – Turska, Grčka i Velika Britanija potpisale su sporazum o prekidu vatre na Kipru.

1975 – U Helsinkiju je počela Konferencija o evropskoj bezbednosti i saradnji (KEBS) koja je okupila državnike 35 zemalja, uključujući lidere SSSR i SAD, Leonida Brežnjeva i Džeralda Forda (Gerald). Jugoslovensku delegaciju predvodio je Josip Broz Tito. KEBS je kasnije transformisan u Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

1980 – Pacifički arhipelag Novi Hebridi stekao je nezavisnost pod nazivom Republika Vanuatu, nakon 74 godine britansko-francuske uprave.

1989 – Radikalni članovi sovjetskog parlamenta formirali su grupu za pritisak za brže reforme. Grupu su vodili Boris Jeljcin i Andrej Zaharov.

1993 – Lideri bosanskih Muslimana, Srba i Hrvata postigli su na mirovnim pregovorima u Ženevi dogovor o ustavnom uredjenju Bosne i Hercegovine kao Saveza republika: Republike Srpske, Herceg-Bosne i Republike Bosne. Uprkos dogovoru, rat u Bosni je trajao do decembra 1995, kada je u Dejtonu potpisan mirovni sporazum.

1996 – Na Barbadosu je u 92. godini umrla Klodet Kolber (Claudette Colbert), zvezda holivudskih komedija tridesetih godina.

1997 – U eksplozijama bombi dvojice arapskih bombaša-samoubica na prepunoj jerusalimskoj pijaci poginulo je 18, a ranjeno najmanje 170 ljudi.

1999 – Napuštajući obale Panamskog kanala, nakon gotovo jednog veka, SAD su zvanično zatvorile panamsku operaciju.

2001 – Kanada je prva država na svetu koja je, uprkos velikim protestima lekara, dozvolila teškim bolesnicima da uzgajaju marihuanu i koriste je za lečenje.

2002 – Predsednici Demokratske republike Kongo i Ruande, Džozef (Joseph) Kabila i Pol (Paul) Kagame, potpisali su mirovni ugovor u cilju okončanja gradjanskog rata koji je počeo 1998. tokom kojeg je umrlo od gladi ili nedostatka medicinske nege više od 2,5 miliona ljudi, uglavnom civila.

2005 – Na Svetskom prvenstvu u Montrealu vaterpolo reprezentacija Srbije i Crne Gore postala je novi svetski prvak. Srebrnu medalju osvojila je Madjarska, a bronzanu Grčka.

2007. – Umro je švedski režiser Ingmar Bergman, dobitnik tri Oskara za najbolji strani film i jedan od najznačajnijih filmskih režisera 20. veka, koji je u 35-godišnjoj karijeri snimio 43 filma, uključujući klasike “Prizori iz bračnog života”, “Divlje jagode” i “Sedmi pečat”.

2007 – Umro je italijanski filmski režiser Mikelandjelo Antonioni (Michelangelo), autor klasika kao što su “Avantura”, “Crvena pustinja”, “Uvećanje” i “Zabriski point”.

2010 – U Avganistanu je u julu poginulo 66 američkih vojnika, najviše tokom jednog meseca od početka medjunarodne invazije na tu zemlju 2001. godine.

2018 – U Zimbabveu su održani prvi predsednički, parlamentarni i lokalni izbori nakon odlaska s vlasti predsednika Roberta Mugabea. Stranka ZANU-PF, na vlasti u Zimbabveu od 1980. godine, osvojila je apsolutnu većinu, a aktuelni predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva pobednik je predsedničkih izbora.