BETA

Na platou ispred skupštine Srbije počeo 23. protest ‘Srbija protiv nasilja’

Na platou ispred skupštine Srbije počeo 23. protest ‘Srbija protiv nasilja’


Politika
| 07.10.2023

|
access_time
19:00

Na platou ispred skupštine Srbije počeo je 23. po redu protest “Srbija protiv nasilja” čiji će učesnici, kako je najavljeno, proći medijskom trasom od sedišta REM-a do zgrade RTS-a, i protestnu šetnju završiti kod zgrade Predsedništva Srbije.

Saobraćaj na platou ispred Narodne skupštine je blokiran, a okupljeni su istakli parole “Dolazim do pobede – proći će i vaše”, “Đinđić je imao harizmu a oni medije”, “Protiv zlih u vlasti i medijima”, “Kradljivci normalnog života trebaju zakonski da odgovaraju, tražimo istinu o Kosovu”, glasi parola uz nacrtane likove čelnika vlasti u zatvorskoj uniformi.

Grupa mladića donela je veliki transparent na kome piše “Bojkot Vučićevih izbora – hibridna demokratija hibridni izbori”, koji su reporteru agencije Beta rekli da su iz organizacije “Društveni pokret plamen”.

Među zahtevima protesta su oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi i gašenje tabloida koji promovišu govor mržnje i nasilje, ukidanje rijaliti programa, smena članova Regulatornog tela za elektronske medije, kao i rukovodstva Radio televizije Srbije.

Traži se i smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Na protest pozivaju opozicione parlamentarne grupe “Pravac Evropa”, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi front-Ne davimo Beograd, i Narodni pokret Srbije, uz kostataciju da protest nije stranački.

Povod za proteste protiv nasilja su dva masovna ubistva, koja su se dogodila 3. i 4. maja, u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu i okolini Mladenovca, u kojima je stradalo 20 osoba.

Teme