BETA

Nemački poslovni lideri protiv odvajanja od Kine

Nemački poslovni lideri protiv odvajanja od Kine


Tehnologija
| 24.08.2023

|
access_time
16:15

Kinesko-nemački inovacioni park u Tajčangu, u istočnoj kineskoj provinciji Đijangsu (Xinhua/Li Bo)

Nemački poslovni sektor je optimističan u pogledu saradnje sa Kinom i ne može da se odvoji od Kine, rekli su nemački poslovni lideri.

Hajno Budenberg, izvršni direktor nemačkog preduzeća za proizvodnju čelika visoke tehnologije, rekao je u nedavnom intervjuu za agenciju Sinhua da je “uvek optimista” kad je reč o izgledima poslovanja njegove kompanije u Kini.

“Mnoga pitanja o kojima se politički raspravlja su prilično teoretska za mene i malo su predaleko od stvarnosti i društva”, kazao je Budenberg, koji je u kompaniji Velcholc od 2005. godine.

Govoreći o takozvanoj zabludi o “razdvajanju” Nemačke i Kine, Budenberg je naveo da on čak odbija da izračuna cenu toga, jer je za njega to samo “teorijska tema”.

Ukazujući da je političko okruženje u Nemačkoj prošlo kroz velike promene od osnivanja kompanije Velcholc 1829. godine, Budenberg je rekao da firma uspeva da se “drži podalje od političkih stvari” i da donosi odluke zasnovane na ekonomiji i tržišnim faktorima.

Kompanija Velcholc razvija poslovanje u Kini otkako je 2007. osnovala servisni centar u toj zemlji. Osvrćući se na širenje te kompanije u Kini, Budenberg je kazao da 2005. gotovo da nije bilo hotela u Tajčangu, u provinciji Đijangsu, kada je prvi put posetio to mesto u kojem je bilo sedište kineskog ogranka Velcholca.

Ali do danas su se tu desile velike promene. Kompanija je porasla i nije joj lako da nađe prostor u blizini kako bi proširila filijalu. Budenberg je rekao da nema razloga da njegova kompanija napusti Kinu jer se “veoma snažno razvila”.

Generalna direktorka Nemačko-kineskog poslovnog udruženja Silke Beser rekla je da je Kina već sedam godina najveći trgovinski partner Nemačke.

“Imamo više od 5.000 nemačkih kompanija koje su aktivne u Kini i preko 2.500 kineskih kompanija koje su aktivne u Nemačkoj. Jasno je obema stranama i svim zainteresovanima da do razdvajanja ne bi trebalo da dođe”, kazala je Beser.

Dodala je da se saradnja “čini važnijom nego ikada u sadašnjem okruženju obeleženom izazovima i krizama”.

———————————–

Teme