BETA

Novi DSS: Potrebni hitno novi izbori u Beogradu, vlast ruši kulturno-istorijski identitet

Novi DSS: Potrebni hitno novi izbori u Beogradu, vlast ruši kulturno-istorijski identitet


Politika
| 29.08.2023

|
access_time
12:55

Nova Demokratska stranka Srbije (Novi DSS) poručila je danas da je nephodno hitno održati nove izbore u Beogradu, upozorivši da sadašnja vlast “ruši kulturno istorijski identitet grada”.

“Velika je žal što su zgrade koje su stare skoro jedan vek i koje predstavljaju arhitektruru Beograda s početka 20. veka nepovratno uništene. Jasno je da aktuelna vlast nema nameru da sačuva identitetsku celinu glavnog grada”, saopštio je beogradski odbor Novog DSS.

Zato ta stranka, kako je navela, “traži pod hitno nove gradske izbore, gde bi aktuelna vladajuća većina mogla Beograđanima da ponudi program koji trenutno sprovodi”.

Novi DSS je istakao da “rušenje objekata koji se nalaze između trga Slavije i parka Manjež, predstavlja posledicu onoga na šta smo godinama upozoravali, uz nameru gradske vlasti da ceo Beograd daju na dlan investitorima”.

“Godinama smo upućivali inicijative i molbe svim nivoima vlasti sa ciljem da sačuvaju kulturno istorijski identitet ovog grada, umesto toga oni su, mestimično i u sprezi sa investitorima, rušili objekte po obodima Beograda, što nastavljaju i sada da rade u samom centru grada”, istakao je Novi DSS.

Podsetio je da je predlagao da se svim onim objektima, kojima je prethodna zaštita istekla, ona momentalno produži, ili da, dok se ponovo ne odluči o produžetku njihove zaštite, objekti ne smeju dobijati nikakve građevinske dozvole, koje mogu dovesti do njihovog urušavanja ili prenamene.

“Upravo je to slučaj sa zgradama kod Slavije koje su bile pod zaštitom, koja im je istekla 2020. godine i zbog čega je omogućeno da se dobije dozvola za rušenje”, naveo je Novi DSS.

Teme