BETA

Obradović: Iza samoproglašenja Tepić za predsedavajuću Anketnom odboru stoji dogovor SNS i SSP

Obradović: Iza samoproglašenja Tepić za predsedavajuću Anketnom odboru stoji dogovor SNS i SSP

Predsednik Dveri Boško Obradović ocenio je danas da iza najavljenog izbora potpredsednice Stranke slobode i pravde (SSP) Marinike Tepić za predsedavajućeg skupštinskom Anketnom odboru za utvrdijivanje okolnosti dva masovna ubistva u Srbiji početkom maja, stoji “dogovor” SSP i Srpske napredne stranke (SNS).

Obradović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da su se od formiranja aktuelnog saziva parlamenta Dveri “trudile” da održavaju kolegijalne odnose sa kako je rekao, prozapadnom opozicijom ali da je “samoproglašenje” potpredsednice SSP za predsedavajuću Odbora koji još nije formiran, “kap koja je prelila čašu”.

“Za skoro godinu dana od formiranja novog saziva, Dveri su na sve načine učestvovale u komunikaciji i saradnji sa ostalim opozicionim strankama i u više navrata podržale predloge prozapadnih opozicionih poslaničkih grupa, od zahteva za sazivanje sednice parlamenta o utvrđivanju političke odgovornosti za tragedije s početka maja do zahteva za smenu ministra policije”, rekao je Obradović.

Ocenio je da su Dveri činile “sve da postoji dobra i kvalitetna saradnja opozicije, računajući da će prozapadna opozicija biti takođe korektna”.

“Međutim, kada smo mi predložili posebnu sednicu parlamenta o Kosovu i Metohiji, osim Narodne stranke niko iz prozapadne opozicije nije želeo da podrži taj zahtev. Odbili su i naš predlog za smenu kompletne Vlade a ne samo ministra policije. O svemu tome smo ćutali jer smo mislili da je važno jedinstvo opozicije da se smeni vlast”, rekao je lider Dveri.

Obradović je naveo da u prvom predlogu za formiranje Anketnog odbora, kog su po njegovim rečima, potpisali šefovi poslaničkih grupa SSP, Narodne stranke i Zeleno-levog kluba, nema rečenice da će predsedavajući tom skupštinskom telu biti iz najveće opozicione poslaničke grupe.

“Taj predlog, dakle predlog Marinike Tepić lično, ne sadrži bilo kakav dogovor da će ona ili bilo ko iz takozvane najveće opozicione poslaničke grupe biti predsednik Anketnog odbora. Do veleobrta dolazi 16. maja kada šef poslanika SNS Milenko Jovanov povlači predlog za fomiranje odbora u kome nema reči da će predsednik biti iz najveće poslaničke grupe opozicije”, rekao je Obradović.

Dodao je da se tada pojavljuje predlog kog je potpisao šef poslanika Zeleno-levog kluba Radomir Lazović i u kom se pojavljuje rečenica da će predsedavajući Anketnom odboru biti izabran iz redova najveće opozicione poslaničke grupe.

“Taj dodatak niko, nigde i nikada nije dogovorio, ni unutar opozicije ni na kolegijumu svim poslaničkih grupa. Pitam Lazovića kada je, kako i sa kim to dogovorio. Pitam i da li jedino državotvorni blok patriotske opozicije sa 28 poslanika i 14 odsto podrške birača ne može da dobije nijednog ovlašćenog predlagača ni predsednika Anketnog odbora”, naveo je lider Dveri.

Obradović je dodao da “otvoreno sumnja” da od “čuvenog susreta” predsednika Srbije Aleksandra Vučića i lidera SSP Dragana Đilasa, neposredno posle beogradskih izbora u aprilu prošle godine, postoji “komunikacija i saradnja” Srpske napredne stranke i Stranke slobode i pravde.

“Pozadina dogovora o formiranju Anketnog odbora je podrška SSP uvođenju sankcija Rusiji kad vlast bude prelomila da prekrši odluku Saveta za nacionalnu bezbednost a SSP zauzvrat očekuje povratak na vlast makar u Beogradu. To je pozadina izbora Marinike Tepić za predsednika Odbora”, ocenio je Obradović.

Ponovio je da kao neko ko je već bi na vlasti i ko je “promenio nekoliko stranaka”, potpredsednica SSP “ni po kom osnovu ne može biti” predsedavuća Anketnom odboru.

“Takva ličnost ne može pretendovati na mesto predsednika Odbora koji treba da utvrdi sve propuste ove ali i prethodnih vlasti”, kazao je Obradović.

On je najavio da će 28 poslanika “državotvorne opozicije” predložiti kandidata za predsednika Anketnog odbora jer im kako je dodao, to sleduje po pravdi i po svemu što se dešavalo u aktuelnom sazivu parlamenta.