BETA

Od kineske svemirske stanice se očekuju naučna otkrića

Od kineske svemirske stanice se očekuju naučna otkrića


Tehnologija
| 21.08.2023

|
access_time
16:00

Ova simulirana slika snimljena u Pekinškom kontrolnom centru za vazduhoplovstvo 30. maja 2023. prikazuje svemirski brod sa posadom Šendžou-16 kako izvodi brzo automatizovano spajanje sa radijalnim portom jezgra modula Tijanhe svemirske stanice. (Sinhua/Li Đije)

Od svemirske stanice Tijangong, koja se nalazi u orbiti Zemlje, u budućnosti se očekuje da ostvari ključna naučna otkrića i inovativna dostignuća, izjavio je portparol Kineske svemirske agencije Lin Sićijang.

Kineska svemirska stanica ušla je u fazu primene i razvoja koja će trajati duže od 10 godina, nakon što je njena izgradnja završena 2022. godine, piše agencija Sinhua.

Lin je prošle nedelje rekao da bi to moglo da proizvede revolucionarna naučna otkrića o kosmologiji, tamnoj materiji i tamnoj energiji, galaksijama, aktivnim galaktičkim jezgrima, Mlečnom putu i njegovim bliskim galaksijama, formiranju i evoluciji zvezda i egzoplanetama.

Ciljevi svemirske stanice u istraživanjima su “postanak i evolucija univerzuma, priroda materije i dugoročni opstanak ljudskih bića u svemiru”, kazao je Lin.

Ultra-hladna eksperimentalna platforma svemirske laboratorije za atomsku fiziku doprineće da kvantni gas bude blizu apsolutne nule, što je nemoguće postići na zemlji.

Takođe, istraživanje u orbiti o matičnim ćelijama, organskim čipovima, kristalizaciji proteina i proizvodnji u oblasti sintetičke biologije moglo bi da donese nove mogućnosti za regenerativnu medicinu, preciznu medicinu i otkrivanje lekova, rekao je Lin.

On je dodao da će novi instrumenti koji se tiču uzgoja sisara i nauke o mozgu biti instalirani u svemirskoj stanici.

Teme