BETA

Odobrena pomoć čeličanama u Nemačkoj i Francuskoj za dekarbonizaciju

Odobrena pomoć čeličanama u Nemačkoj i Francuskoj za dekarbonizaciju


Tranzicija
| Izvor: Beta
| 21.07.2023

|
access_time
13:45

Evropska komisija je u skladu sa pravilima o državnoj pomoći EU odobrila mere podrške čeličanama u Francuskoj i Nemačkoj za dekarbonizaciju proizvodnje.

Čeličana ArselorMital Francuska (ArcelorMittal) dobiće podršku od 850 miliona evra da delom dekarbonizuje proces proizvodnje. Pomoć će biti biti u vidu direktnog granta u četiri tranše u periodu 2023-2026.

Očekuje se da se zahvaljujući projektu izbegne ispuštanje oko 70 miliona tona ugljen dioksida iz postrojenja u Denkerku tokom 15 godina trajanja projekta.

Komisija je odobrila i dve nemačke mere za podršku kompaniji TisenKrup stil Evropa (ThyssenKrupp Steel) da dekarbonizuje proizvodni proces i ubrza korišćenje obnovljivog vodonika.

Pomoć nemačkoj čeličani podrazumeva direktni grant do 550 miliona evra i uslovni mehanizam za podršku postepenom prelasku na obnovljivi vodonik kako bi od 2037. postrojenje u Duisburgu koristilo samo taj energent.

Evropska komisija saopštila je da će mere koje će se sprovesti u obe čeličane doprineti realizaciji Strategije EU za vodonik, Evropskom zelenom dogovoru i industrijskom zelenom dogovoru.

Takođe će doprineti da se okonča zavisnost od ruskog fosilnog goriva i dalje napreduje sa zelenom tranzcijom u skladu sa planom RipauerIJu (REPowerEU).

Teme