BETA

Ogromne mrlje u Zemljinom omotaču mogući ostaci formiranja Meseca

Ogromne mrlje u Zemljinom omotaču mogući ostaci formiranja Meseca


Tehnologija
| 03.11.2023

|
access_time
11:45

Foto: Pomračenje Meseca iznad Pekinga, 26. maja 2021. (Sinhua/Sing Guangli)

Međunarodni tim naučnika iz Kine i Sjedinjenih Država napravio je izuzetno otkriće, sugerišući da bi dva masivna objekta zakopana u dubokom omotaču Zemlje mogla biti relikti formiranja Meseca pre oko 4,5 milijardi godina, piše Sinhua .

Po jednoj od vodećih teorija Mesec se formirao kada je planeta veličine Marsa nazvana Teja (Theia) udarila u Gaju (Gaia) ili ranu Zemlju, a sudar je odbacio gornji sloj Zemlje u svemir, gde su se ostaci prekombinovali i formirali Mesec.

Istraživači sa Kalifornijskog instituta za tehnologiju, Državnog univerziteta u Arizoni i Šangajske astronomske opservatorije (SHAO) pri Kineskoj akademiji nauka pružili su nove dokaze za ovu hipotezu u studiji objavljenoj 2. novembra u časopisu Priroda (Nature).

Pretpostavili su da bi dve nepravilnosti veličine kontinenta sa malim seizmičkim brzinama u najnižem omotaču, ispod afričkog kontinenta i Tihog okeana, mogle da potiču od materijala omotača Teje, koji su suštinski dva do 3,5 procenta gušći od proto-Zemljinih omotača.

Koristeći simulacije džinovskog udara, tim je otkrio da je deo omotača Teje mogao nastati i biti sačuvan u čvrstom donjem omotaču proto-Zemlje nakon džinovskog udara u procesu formiranja Meseca.

Otkrili su da su ostaci Teje, poput mesečevih stena, bogate gvožđem, što ih čini gušćima od materije koja ih okružuje.

Guste mrlje, veličine više desetina kilometara, nakon udara mogle su kasnije da potonu i akumuliraju se u termohemijske gomile na vrhu Zemljinog jezgra i prežive do današnjih dana kako bi postale prirodna posledica džinovskog udara u peocesu formiranja Mesec, navodi se u studiji.

Rezultati takođe pružaju novu perspektivu za razumevanje unutrašnje strukture Zemlje, dugoročne evolucije Zemlje, pa čak i procesa formiranja unutrašnjeg Sunčevog sistema.

“Čini se da je džinovski udar koji formira Mesec izvor heterogenosti ranog omotača i označava početnu tačku za geološku evoluciju Zemlje tokom 4,5 milijardi godina”, rekao je Deng Hongping iz Šangajske astronomske opservatorije, koji je i koautor studije.

“Naša studija može dati naznake nastanjivosti egzoplaneta izvan našeg Sunčevog sistema”, dodao je Deng.

Teme