BETA

Otvoren 12. Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru

Otvoren 12. Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru


Kultura
| 24.08.2023

|
access_time
21:50

Na Zlatiboru je večeras svečano otvaren 12. Međunarodni festival sportskog filma (MFSF) na kome će do 27. avgusta biti prikazano više od 40 dokumentarnih i igranih filmova iz dvadesetak zemalja na temu sporta.

Festival je otvorio predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović koji je istakao da MFSF “čuva od zaborava legende koje su proslavile Srbiju na najlepši način, kroz sport”.

Festival je otvorio predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović koji je istakao da MFSF “čuva od zaborava legende koje su proslavile Srbiju na najlepši način, kroz sport”

Na ceremoniji otvaranja su dodeljena priznanja za doprinos sportu, filmu i za životno delo, uz tradicionalnu poruku festivala “Film i sport za saradnju, prijateljstvo i ljubav među ljudima”.

Fudbalska legenda Dušan Dule Savić dobio je nagradu “Gold gondola”, priznanje za životno delo u sportu, a nakon ceremonije je prikazan film “Dule Savić, a u Londonu muk” čiji je producent Oliver Paunović.

Ovu nagradu je dobio je i kapiten Radničkog iz Niša i Milovan Obradović Grda, kao i bivši fudbaler Darko Pančev.

Na Zlatiboru je večeras svečano otvaren 12. Međunarodni festival sportskog filma (MFSF) na kome će do 27. avgusta biti prikazano više od 40 dokumentarnih i igranih filmova iz dvadesetak zemalja na temu sporta

Istu nagradu je dobio i odbojkaški trener Zoran Terzić, a umesto njega ju je primila odbojkašica Tijana Malešević.

Nagradu za priznanje za veliki doprinos glumačkoj umetnosti, dobio je glumac Milutin Mima Karadžić, koji je, umesto zahvalnice, na pozornici recitovao pesmu Vite Nikolića “Proleće”.

Priznanje “Heroina sporta i života” dobila je paraatletičarka Ivana Petrović, koje joj je uručila prva dobitnica ovog priznanja košarkašica Nataša Kovačević.

Nagradu za životno delo dobio je novinar i publicista Miroslav Nešić za emisiju “Sportski spomenar” na Radio Beogradu.

Posebno priznanje dobiće Košarkaški savez Srbije povodom stogodišnjice postojanja, prilikom izložbe KSS koja će biti priređena poslednjeg dana festivala.

MFSF ima gostujući grad, a ove godine je to Pirot.

MFSF, na koji se ove godine prijavilo 350 filmova, odvijaće se u Kulturnom centru, ali prvi put i na otvorenom, na Kraljevom trgu.

Na festivalu će biti prikazani filmovi iz Kine, Hrvatske, Mađare, Rusije, Španije, Finske, Islanda, SAD, Italije, Francuske, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Avganistana, Severne Makedonije, Nemačke i Australije, a na kraju će tročlani žiri nagraditi najbolje filmske stvaraoce.

Teme