BETA

Papa upozorio na potencijalnu opasnost veštačke inteligencije

Papa upozorio na potencijalnu opasnost veštačke inteligencije


Tehnologija
| Izvor: Beta
| 08.08.2023

|
access_time
15:30

Rimokatolički poglavar, papa Franja, pozvao je danas da svet razmiisli o potencijalnim opasnostima od veštačke inteligencije (AI), ukazujući na “remetilačke mogućnosti i ambivalentne učinke” nove tehnologije.

Osamdesetšestogodišnji papa koji je ranije rekao da ne zna da koristi kompjuter, na opasnost od veštačke inteligencije je upozorio u poruci za sledeći Svetski dan mira Katoličke crkve, koji pada na Novu godinu, prenosi danas Rojters navodeći da je uobičajeno da Vatikan tu poruku objavljuje unapred.

“Papa podseća na potrebu da budemo budni i da radimo kako se logika nasilja i diskriminacije ne bi ukorenila u proizvodnji i upotrebi takvih uređaja, nauštrb najosetljivijih i najisključenijih”, navodi se u poruci.

Dodaje se da “hitna potreba da se koncept i upotreba veštačke inteligencije usmeri na odgovoran način, kako bi bila u službi čovečanstva, zahteva da se etičko promišljanje proširi na sferu obrazovanja i prava”.

Papa Franja je još 2015. godine rekao da je “katastrofa” sa tehnologijom, ali je ipak internet, društvene mreže i SMS poruke nazvao “božjim darom”, pod uslovom da se mudro koriste.

Vatikan je 2020. udružio snage s tehnološkim divovima Majkrosoftom (Microsoft) i IBM-om da bi podstakao etički razvoj veštačke inteligencije i pozvao na regulaciju nametljivih tehnologija kao što je prepoznavanje lica, navodi Rojters.

Teme