BETA

Pjongjang: Američki vojnik prebegao u Severnu Koreju zbog rasne diskriminacije u vojci SAD

Pjongjang: Američki vojnik prebegao u Severnu Koreju zbog rasne diskriminacije u vojci SAD


Politika
| 16.08.2023

|
access_time
11:30

Severna Koreja je danas saopštila da je američki vojnik Travis King, koji je prošlog meseca ilegalno ušao na njenu teritoriju, pobegao od “nečovečnog maltretiranja i rasne diskriminacije” u vojsci SAD.

King je prošlog meseca uhapšen jer je bez odobrenja tokom obilaska Zajedničke bezbednosne zone između dve Koreje prešao granicu i ušao u Severnu Koreju.

Pjongjang je u svom prvom oglašavanju o slučaju američkog vojnika saopštio da je mladić priznao da je “nezakonito upao na teritoriju te države” kako bi tražio utočište.

Vašington je saopštio da ne može da proveri te tvrdnje.

“Tokom istrage, King je priznao da je odlučio da dođe u DNRK jer je imao negativan stav o maltretiranju i rasnoj diskriminaciji u američkoj vojsci”, dodaje se u izvještaju državne novinske agencije KCNA.

Posle tuče u baru u alkoholisanom stanju, incidenta sa policijom i boravka u južnokorejskom zatvoru, King je prošlog meseca odveden na aerodrom kako bi odleteo u Teksas.

Ali umesto da otputuje u Fort Blis na disciplinsko saslušanje, on se iskrao, pridružio se obilasku Demilitarizovane zone između dve Koreje i prešao preko granice.

“Izrazio je i spremnost da traži izbeglički status u Severnoj Koreji ili trećoj zemlji, rekavši da je razočaran neravnopravnošću u američkom društvom”, saopštila je KCNA, dodajući da je vladina istraga u toku.

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) potvrdio da je ostvaren kontakt sa predstavnicima Severne Koreje, dodajući da još ne zna gde se King nalazi i u kakvom je stanju.

Teme