BETA

POKS: Nijedan rudnik litijuma ne postoji u EU i ne treba ni u Srbiji

POKS: Nijedan rudnik litijuma ne postoji u EU i ne treba ni u Srbiji


Politika
| 15.08.2023

|
access_time
12:00

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) ocenio je danas da je licemerno ponašanje vlasti koja se zalaže za pristupanje Srbije Evropskoj uniji (EU) i u isto vreme lobira za otvaranje rudnika litijuma u Srbiji, “znajući da ne postoji nijedna evropska zemlja koja je dozvolila tako nešto u svojoj državi”.

Predsednik POKS-a Vojislav Mihailović u pisanoj izjavi naveo je da ne postoji ekološki prihvatljiv i po životnu sredinu bezopasan način eksploatacije litijuma i da je to razlog zašto u EU nema nijednog rudnika litijuma.

Kazao je i da proizvodnjom litijuma EU želi da smanji zavisnost od uvoza te sirovine iz Kine.

“Zašto se Srbija postavlja kao oruđe protivno geopolitičkim interesima prijateljske Kine i to po cenu uništenja sopstvene prirode prljavim tehnologijama koje nigde u EU ne mogu dobiti dozvolu za rad”, upitao je Mihailović.

Predsednik POKS-a je naveo i da je pred prošle izbore “upravo aktuelna vlast” raskinula sve ugovore sa kompanijom Rio Tinto zbog pritiska javnosti.

“Kroz učestala ponavljanja u javnosti predsednika države i premijerke da je raskid tih ugovora bila greška, očigledno je da vlast nije odustala od tog projekta”, ukazao je Mihailović.

Teme