BETA

Posada Šendžou 16 obavljaće aktivnosti van broda

Posada Šendžou 16 obavljaće aktivnosti van broda


Tehnologija
| 20.07.2023

|
access_time
16:00

Članovi posade Šendžou-16, koji se trenutno nalaze na kineskoj svemirskoj stanici, sprovešće svoje prve vanbrodske aktivnosti u narednih nekoliko dana, saopštila je Kineska svemirska agencija za letove s posadom (CMSA).

Posada Šendžou-16 je nova kombinacija sastavljena od tri tipa astronauta – komandanta, inženjera leta i stručnjaka za nosivost. Oni su u orbiti već 51 dan otkako su 30. maja ušli u svemirsku stanicu, piše Sinhua.

Posada je izvela niz naučnih eksperimenata u svemiru iz oblasti poput životne ekologije i fizike mikrogravitacije i završila instalaciju uređaja za eksperimente biološke izloženosti svemirskom zračenju na Mengtian laboratorijskom modulu, kao i gasne cilindre električnog pogonskog sistema svemirske stanice.

Kako je navela CMSA, eksperiment biološkog izlaganja radijaciji je značajan za osiguranje dugoročnog zdravog boravka astronauta u orbiti i promovisanje kineskih planova sletanja na Mesec u misijama sa posadom.

Ugradnjom gasnih boca u elektro pogonski sistem u orbiti, prvi put je primenjen metod “razmene gasa” za završetak dopune električnih pogonskih goriva za dugotrajno održavanje svemirske stanice u orbiti i njen rad učinjen ekonomičnijim i efikasnijim.

CMSA je saopštila da je posada Šendžou-16 u dobrom stanju i da kombinacija svemirske stanice radi stabilno.

Teme