BETA

Poslanici nastavili sednicu, na početku pitali o Vulinu, socijalnoj pomoći i Kosovu

Poslanici nastavili sednicu, na početku pitali o Vulinu, socijalnoj pomoći i Kosovu

Poslanici skupštine Srbije nastavili su danas sednicu na kojoj razmatraju 30 tačaka dnevnog reda, među kojima su i izmene Zakona o planiranju i izgradnji, izbor ministra prosvete i nekoliko novih kredita.

Poslanici na početku sednice koriste pravo da od nadležnih zatraže obaveštenja ili objašnjenja.

Poslanica Zeleno levog kluba Jelena Jerinić pitala je ministarku pravde da li je tačno da njeno ministarstvo priprema zakon po kojem će javni izvršitelji imati pravo da na terenu utvrđuju vlasništvo čime im se, kako je rekla, “namešta još jedna tezga i zarada na teret građana”.

Jerinić je navela nekoliko primera u kojima je izvršiteljka Mirjana Dimitrijević zloupotrebila svoj položaj i protiv koje postoje brojne prijave, a njoj se omogućava da i dalje krši zakon.

Tužilaštvo je pitala da li je poslalo zahteve SAD da dostavi dokaze o umešanosti šefa BIA Aleksandra Vulina u organizovani kriminal, kada i kome tačno. Pitala je i da li je provereno šta je Vulin radio u Jovanjici i da je sarađivao sa klanom Veljkom Belivuka.

Poslanik Milija Miletić, izabran sa liste Aleksandar Vučić- Zajedno možemo sve, pitao je o pravu na socijalnu pomoć za ljude koji imaju više od 50 ari zemlje na selu pa nemaju pravo na pomoć, dok nezaposleni koji žive u gradovima i imaju zemlju u centru grada, to pravo imaju.

“Da li je isto 50 ari u Svrljigu i u Beogradu ili Novom Sadu?” pitao je Miletić i apelovao da se to promeni.

Poslanica Dveri Tamara Milenković Kerković pitala je kada će predsednik Srbije Aleksandar Vučić ispuniti obećanje i zatražiti vanrednu sednicu SB UN zbog teške situacije na Kosovu i Metohiji.

Ministru Goranu Vesiću postavila je pitanje kada će javnost videti ugovor sa francuskim Vansijem zbog kojeg na beogrdskom aerodromu ima mnogo problema.

Srđan Milivojević iz Demokratske stranke pitao je premijerku kada će biti smenjen direktor BIA Aleksandar Vulin, istakavši da takve optužbe na račun direktora bezbednosne službe “nije bilo ni u Kolumbiji”.

On je, uz glasno negodovanje i dobacivanja poslanika vladajuće stranke, čitao izvode iz iskaza uhapšenog kriminalca Veljka Belivuka koji je tvrdio da se sa Vulinom i predsednikom Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darkom Glišićem sastajao u stanu jedne poznate tv voditeljke, a da sa Vulinom, kako je rekao, “nije hteo da sarađuje jer je narkoman”.

Milivojević je ponovio optužbe na Vulinov račun od kupovine stana za koji mu je novac dala “tetka iz Kanade”, do umešanosti u aferu Jovanjica.

Poslanica Zavetnika Dragana Miljanić pitala je MUP šta je preduzeto da se spreči dalji porast nasilja i građani i imovina zaštite od ilegalnih migranata.

“Dok sprovodite kampanju razoružanja Srbije i maltretirate lovce, migranti se šetaju sa automatskim naoružanjem”, rekla je poslanica Miljanić.

Ona je istakla da su juče nastavljeni razgovori o normalizaciji odnosa sa Kosovom, iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da ih neće biti dok ne budu pušteni svi Srbi iz zatvora.

“Vlast nastavlja razgovore o zapadnom planu, a o tome nije obavestila skupštinu”, rekla je Miljanić

Marina Lipovac Tanasković iz Narodne stranke pitala je predsednika skupštine Vladimira Orlića da li zna kada će i kakva biti sledeća sednica, da li će se raditi i u avgustu, šta će biti na dnevnom redu i šta će biti po kom postupku, a ako ne zna odgovore onda to kako je rekla “znači da nije sposoban da vodi skupštinu”.

Lipovac Tanasković pitala je i o strategiji bezbednosti u saobraćaju i zašto nema spremnosti da se naučne institucije uključe u izradu novog zakona, već to uvek radi policija.

Orlić je odgovorio da će se raditi i sledeće nedelje zbog rasprave o predloženim zakonima u pojedinostima i da je to rečeno na kolegijumu.

Poslanik iz grupe Moramo Zajedno Đorđe Miketić istakao je da će “lopovskim zakonom o planiranju i izgradnji najviše biti ugrožen Beograd jer se poklanja zemljište tajkunima za još više betona i građevina”.

On je istakao da država nema ni strategiju razvoja ni stambenu strategiju, jer, kako je naveo, “vlast ne zna šta znači postići konsenzus”.

Ana Oreg iz kluba “Pravac Evropa” ukazala je na potrebu obeležavanja pasa i rekla da kinološki savez promoviše nelegalne uzgajivačnice, koje doprinose broju pasa lutalica.

Zoran Stojanović iz koalicije NADA rekao je da nadležni na jugu Srbije ne raguju kada lokalni moćnici zloupotrebljavaju svoj položaj, a naveo je primer parking servisa Vranje.

“Nemoguće je da svi znaju, a tužilaštvo ne zna”, rekao je poslanik.

Poslanik PUPS-a Stefan Krkobabić ukazao je na sve veću razliku u penzijama posle svakog procentualnog povećanja. “Jedini način da se pomogne onima sa najnižim penzijama jeste uvođenje takozvane 13. penzije , ne iz PIO fonda već iz lokalnih budžeta”, rekao je Krkobabić i pitao vladu da li razmatra takvu mogućnost.

Jasmin Hodžić iz Socijaldemokratske partije Srbije pitao je o problemima u radu lokalnih službi katastra i da li je problem u kadrovima ili organizaciji, navodeći da greške su česte, a predmeti se rešavaju presporo.

Poslanica Jedinstvene Srbije  Zagorka Aleksić pitala je kada će biti potpisan sporazum o slobodnoj trgovini sa Egiptom, najavljen prošle godine.

Vladimir Đukić iz SPS istakao je da se sada mnogo više novca izdvaja za lečenje dece u inostranstvu nego od 2008. do 2012. godine i pohvalio inicijativu predsednika Srbije Vučića na čiji je zahtev odobreno lečenje brojnih pacijenata sa cističnom fibrozom pluća. 

Osvrnuo se i na NATO bombardovanje beogradske bolnice “Dragiša Mišović” čiji je rad danas pohvalio i pitao da li se planira da se kapaciteti te bolnice dopune neurologijom.

Aleksandar Marković iz SNS-a rekao je da je juče nekoliko medija objavilo vesti o sumnjivom poslovanju Junajted grupe i rekao da mediji u toj medijskoj grupi vode kampanju protiv Aleksandra Vučića, vlade i SNS.

Poslanik je čitao šta tabloidi pišu o navodnim malverzacijama, dugovanjima od 7,13 milijardi evra, kamatama od 272 miliona, gubicima, lošem poslovanju, a podsetio je i da je istragama bio obuhvaćen i lider SSP Dragan Đilas.

Pitao je nadležne da li imaju dodatna saznanja o poslovanju Junajted medije i da li se ono odvija po zakonu.

Poslanici će do kraja dana voditi raspravu o zakonima o planiranju i izgradnji, ozakonjenju, o pomoći majkama u visini od 10.000 dinara, zaduženjima i predlogu da Slavica Đukić Dejanović bude izabrana za ministarku prosvete.